Bagaimana Menghuraikan Empat Tahap Asas Kegiatan Perniagaan Antarabangsa

Semua perniagaan mengalami kesan pasaran asing dan persaingan dalam ekonomi global masa kini. Oleh kerana itu, beberapa perniagaan kecil mengambil langkah untuk memanfaatkan bukan hanya pasar domestik tetapi juga pasar di bagian lain dunia. Langkah pertama untuk memutuskan apakah akan menggunakan perspektif global atau tidak adalah memperoleh pemahaman mengenai perbezaan antara tahap aktiviti perniagaan domestik, antarabangsa, multinasional dan global.

Operasi Perniagaan Domestik

Perniagaan kecil domestik menjalankan semua operasi syarikat, dari memperoleh bekalan hingga menjual produk atau perkhidmatan, di negara asalnya. Banyak perniagaan kecil AS, seperti restoran, kedai buku dan kedai serbaneka, adalah perniagaan domestik. Syarikat-syarikat ini bebas menjalankan perniagaan di pasar di seluruh negara asalnya, di mana mereka boleh bersaing dengan syarikat domestik kecil, sederhana atau besar, serta syarikat antarabangsa, multinasional dan global.

Operasi Perniagaan Antarabangsa

Perniagaan kecil mungkin merupakan syarikat antarabangsa yang menjalankan operasi perniagaan utamanya di negara asalnya tetapi juga mengimport beberapa produk atau sumber pembuatan dari negara lain atau mengeksport beberapa produk atau perkhidmatan ke pasaran asing. Jumlah atau nilai dolar barang yang diimport dan dieksport bergantung kepada perniagaan, barisan produk dan pelanggannya. Sebagai contoh, pengilang dan peruncit mainan kecil di Texas mungkin mengimport blok bangunan dan mainan kayu lain dalam barisan produknya dari Honduras, yang kemudian syarikat itu boleh menjual ke gedung membeli-belah Eropah. Pada gilirannya, kontraktor kerajaan kecil yang membina auditorium bandar mungkin memberikan peratusan kontrak kepada perniagaan asing untuk membekalkan tempat duduk, skrin dan peralatan audio dan video auditorium.

Operasi Perniagaan Multinasional

Perniagaan kecil yang juga merupakan perniagaan multinasional menubuhkan satu atau lebih anak syarikat di negara asing. Walau bagaimanapun, ibu pejabat dan kawalan pusat syarikat tetap berada di negara asalnya. Sebagai contoh, perniagaan perisian kecil yang beribu pejabat di Dallas dapat menubuhkan anak syarikat pengembangan perisian di Uruguay yang membuat dan memasarkan perisian untuk komputer tablet. Untuk menubuhkan anak syarikat, syarikat Dallas mungkin memperoleh syarikat Uruguay yang ada, membuat perjanjian usaha sama dengan syarikat atau membuat anak syarikat dari bawah ke atas. Bagaimanapun, perniagaan Dallas akan mengupah pemimpin asing untuk menguruskan kemudahan Uruguay dan menggunakan tenaga kerja asing untuk menghasilkan perisian tersebut. Syarikat kemudian akan menjual perisian tersebut terutamanya di Uruguay,walaupun syarikat itu mungkin juga menjual program di Amerika Syarikat atau di tempat lain.

Operasi Perniagaan Global

Tidak mungkin perniagaan kecil menjadi perniagaan global yang beroperasi di puluhan negara di seluruh dunia dari pangkalannya di satu negara. Oleh kerana jangkauan geografi syarikat global, perniagaan jenis ini dapat mengkategorikan dirinya sebagai "syarikat bukan nasional", "syarikat bukan AS" atau "syarikat global." Untuk meminimumkan kos, banyak perniagaan global yang terkenal ini, termasuk pengeluar minuman dan rantai makanan segera, membuat produk seragam yang sesuai untuk kebanyakan pasaran antarabangsa. Dalam beberapa kes, bagaimanapun, syarikat juga mengembangkan produk khusus negara yang sesuai dengan selera tempatan.