Cara Menolak Resume yang Tidak Diminta melalui E-mel

Semasa menolak resume yang tidak diminta, ada dua pertimbangan penting yang perlu diingat. Pertama, resume yang dihantar kepada anda dihantar oleh orang sebenar yang suatu hari mungkin menjadi pilihan yang baik untuk syarikat anda, atau yang akhirnya bekerja untuk pelanggan atau pembekal. Kedua, tetapi sama pentingnya, adalah masa anda berharga. Menjawab resume yang tidak diminta harus ditangani dengan cepat. Dengan menggunakan sebarang program e-mel, anda boleh membuat templat yang dapat digunakan untuk menjawab resume yang tidak diminta.

1

Buat alamat e-mel khusus untuk menjawab resume yang tidak dirujuk kepada anda secara peribadi dari rakan atau rakan perniagaan. Sebilangan individu mungkin bertindak balas tanpa disangka ketika ditolak, jadi tidak ada alasan untuk memberi mereka maklumat hubungan peribadi anda. Alamat e-mel yang sama boleh digunakan oleh semua orang di syarikat anda. Biarkan semua orang di syarikat anda meneruskan resume yang tidak diminta yang dihantar melalui e-mel ke alamat e-mel ini.

2

Gunakan nama domain syarikat anda di alamat e-mel anda untuk menjawab resume, seperti "[email protected]" atau "[email protected]" Sekiranya anda sebuah syarikat kecil, anda boleh membuat alamat e-mel dalam talian percuma dengan perkhidmatan seperti Gmail, Yahoo atau Hotmail. Pastikan nama syarikat anda ada di alamat, seperti "[email protected]"

3

Cari alamat e-mel di resume jika alamat itu dihantar atau dihantar kepada anda. Ini biasanya di bahagian atas resume, atau halaman terakhir, di bahagian "Maklumat Perhubungan". Sekiranya resume diemailkan kepada anda, gunakan alamat e-mel tersebut.

4

Taip "Resume Diterima" di "Subjek Subjek" e-mel.

5

Taip "Sayang", diikuti dengan nama depan orang itu di baris pertama e-mel, diikuti dengan koma. Tekan "Enter" dua kali untuk membuat baris kosong.

6

Ketik "Terima kasih telah menghantar menggunakan resume anda. Sayangnya kami tidak mempunyai kedudukan terbuka pada masa ini yang sesuai dengan kemahiran anda." Ini akan memberitahu orang itu bahawa resume telah diterima, dan sebenarnya dibaca sebelum ditolak.

7

Sertakan baris kedua yang memberitahu mereka bahawa resume akan disimpan dalam fail, jika anda berencana untuk menyimpannya. Ketik "Resume anda akan disimpan dalam fail selama 90 hari. Sekiranya kedudukan tersedia pada waktu itu kami akan menghubungi anda."

8

Tandatangan e-mel dengan nama dan alamat syarikat anda. Jangan sertakan nama atau nombor telefon anda. Ini untuk memberi tahu orang itu bahawa e-mel ini berasal dari syarikat anda, tanpa memasukkan sebarang petunjuk bahawa anda mungkin ingin mereka terus menghubungi anda dengan e-mel atau panggilan telefon susulan.

9

Hantarkan e-mel. Buat folder baru di klien e-mel anda yang disebut "Resume Tidak Diminta." Buka folder "Dikirim" dan seret e-mel yang baru anda kirim ke folder "Resume Tidak Diminta". Pada masa berikutnya anda menerima resume yang tidak diminta, buka e-mel ini, salin kandungannya dan ganti nama orang tersebut.