Bolehkah Saya Menghubungkan Pencetak ke Linksys E3000?

Penghala Linksys E3000 adalah versi penghala jalur dua jalur WRT610N. Ditujukan terutamanya di rumah, ia juga merupakan pilihan yang baik untuk perniagaan kecil berkat kemampuannya untuk membahagikan lalu lintas menjadi dua jalur dan mengimbangkan kesesakan Wi-Fi. Walaupun port USB di bahagian belakang dapat membuat anda berpikir bahawa itu juga pelayan cetak, perisian penghala tidak menyokong perkongsian cetak. Anda boleh berkongsi pencetak berkemampuan rangkaian dengan E3000.

Port USB

Port USB di bahagian belakang Linksys E3000 adalah port USB standard, tetapi perisian penghala hanya menyokong penyimpanan sahaja. Anda boleh menggunakannya untuk menyambungkan cakera keras ke penghala anda dan mengubahnya menjadi unit penyimpanan terpasang di rangkaian yang akan dikongsi dengan semua orang di rangkaian anda. Namun, kerana port tidak menyokong pemacu yang diformat dengan Sistem Fail Windows NT, anda mungkin perlu memformat semula pemacu yang anda gunakan dengannya, dan port itu tidak dapat menyokong pemacu yang lebih besar daripada 2GB.

Perkongsian Cetakan Berwayar

Di sebelah port USB, E3000 mempunyai empat port Ethernet berwayar, masing-masing mampu mempercepat Gigabit. Sekiranya anda mempunyai pencetak dengan pelayan cetak terbina dalam, anda boleh membuat sambungan berwayar antara ia dan penghala dan membaginya di rangkaian anda. Menggunakan rangkaian berwayar untuk pencetak anda membantu menjauhkan lalu lintas dari rangkaian wayarles anda.

Perkongsian Cetakan Tanpa Wayar

Sebagai penghala tanpa wayar, E3000 juga dapat berfungsi sebagai jalan keluar untuk berkongsi pencetak tanpa wayar anda dengan rangkaian anda. Walaupun menggunakan Wi-Fi untuk perkongsian cetakan dapat menghasilkan lebih banyak kesesakan rangkaian, itu juga mudah. Anda boleh meletakkan pencetak anda di tempat yang paling sesuai untuk pejabat anda dan bukannya di tempat yang dekat dengan bicu atau cukup dekat dengan penghala untuk menjalankan kabel.

DD-WRT

Pengguna yang bersungguh-sungguh dapat menggunakan port USB E3000 untuk perkongsian cetakan dengan menggantikan perisiannya. Memasang perisian penghala DD-WRT sumber terbuka dalam firmware E3000 menambah banyak ciri baru, termasuk kemampuan untuk menghidupkan port USB untuk perkongsian pencetak. Walau bagaimanapun, memasang perisian dan mengaktifkan fungsi pelayan cetak memerlukan banyak kemahiran teknikal.