Iklan Politik yang Berkesan

Ahli politik dan perunding secara tradisional bergantung pada naluri dan keputusan malam pilihan raya mereka untuk menilai apakah iklan kempen mereka berkesan. Tetapi dalam kitaran pilihan raya 2012, perbelanjaan untuk iklan televisyen untuk bangsa dan negara mencapai tahap $ 3 bilion. Dengan begitu banyak wang secara dalam talian, kempen memperhatikan penyelidikan dari psikologi, saintis politik dan pakar pemasaran yang mengkaji bagaimana dan mengapa iklan politik berkesan.

Iklan Emosi

Seperti jenis pemasaran yang berjaya, iklan politik yang berkesan menggunakan pelbagai jenis daya tarikan emosi. Iklan dengan gambar bendera yang melambai, keluarga bahagia dan pemandangan yang diterangi cahaya matahari yang memikat muzik menimbulkan kebanggaan dan semangat sementara adegan hitam dan putih, gambar yang kasar dan soundtrack yang mengancam mencetuskan kebimbangan dan ketakutan. Dalam bukunya tahun 2006, “Campaigning for Hearts and Minds,” psikologi politik Ted Brader menunjukkan bahawa iklan yang dikenakan emosi meningkatkan mesej dan mempengaruhi bagaimana khalayak menerima idea dan maklumat. Iklan emosional menimbulkan perasaan yang dialami dan diingati oleh pengundi sementara nada suara yang logik dan faktual bersaing dengan aliran maklumat yang banyak dan berterusan yang dihadapi pengundi setiap hari. Penyelidikan Brader menunjukkan bahawa iklan yang menggunakan ketakutan memotivasi pengundi sementara iklan positif cenderung mendorong kedua kempen 'penyokong dan penentang.

Iklan Negatif

Serangan dan mesej negatif sering mendominasi kempen kerana ahli politik dan perunding tahu ia berfungsi. Menurut Profesor Universiti Georgia, Ruthann Lariscy, yang mempelajari iklan politik, manusia mempunyai berat sebelah semula jadi terhadap idea dan mesej negatif kerana orang yang telah mendengar peringatan dan mematuhi kekhuatiran mereka sendiri mempunyai kadar kelangsungan hidup yang lebih baik. Selain menarik naluri, iklan negatif sering kali memberikan cadangan dan perbandingan yang rumit yang dikatakan Lariscy memerlukan lebih banyak masa dan usaha intelektual untuk difahami. Sebagai hasil kerja tambahan, iklan negatif sering kali berada dalam ingatan pemilih lebih lama daripada mesej positif.

Iklan yang disasarkan

Walaupun tayangan televisyen mendominasi iklan politik, dua parti besar membelanjakan kira-kira $ 170 juta untuk poskad, surat dan risalah semasa pilihan raya presiden 2012. Menurut Anil Mammen, perunding politik yang berpusat di Washington, DC, surat terus berkesan dengan sekumpulan besar pengundi yang lebih tua yang merasakan maklumat yang mereka baca lebih dipercayai daripada mesej dalam iklan televisyen 30 saat. Dan sastera politik yang dicetak keras memungkinkan kempen mengutip dan memetik kajian, kes undang-undang dan sumber lain untuk menyokong dan meningkatkan kedudukan mereka. Pengiklanan politik surat terus juga membolehkan kempen menyasarkan kumpulan pemilih melalui kod ZIP, data banci dan jenis maklumat awam yang lain. Iklan dapat disesuaikan untuk memenuhi keperluan dan minat khusus mereka.

Masa

Tobe Berkovitz, seorang perunding media politik dan profesor di Boston University, mengajar pengurus kempen yang akan datang mengenai peranan masa dalam pengiklanan politik yang berkesan. Menurut Berkovitz, iklan yang disiarkan pada siaran berita pagi dan larut malam menjangkau pemilih yang berpendidikan dan berminat sementara iklan yang disiarkan di rancangan radio bual pagi didengar oleh penonton yang konservatif tetapi terlibat secara politik. Di luar jam-jam sehari, sepasang kajian oleh Juliana Fernandes, seorang profesor di University of Miami School of Communication, mendapati bahawa iklan negatif paling berkesan apabila iklan tersebut dikeluarkan dari masa ke masa. Menurut Fernandes, iklan negatif kemungkinan besar akan mendapat sokongan untuk menaja kempen apabila ia dilihat atau didengar tiga kali dan paling mungkin selepas lima atau lebih kali.