Objektif Pemasaran Terukur

Tidak kira sama ada perniagaan anda adalah ibu kecil dan pop atau syarikat besar, pemasaran dan promosi sangat mustahak untuk meningkatkan keuntungan. Banyak pemilik perniagaan mempunyai banyak idea pemasaran kreatif dan anggaran untuk melaksanakannya. Walau bagaimanapun, sebilangan pemilik perniagaan sukar untuk mengetahui sama ada pemasaran mereka berjaya. Itulah objektif pemasaran yang dapat diukur, yang mengikuti Metodologi SMART: spesifik, dapat diukur, dapat ditindaklanjuti, realistik dan tepat pada masanya.

Objektif Khusus

Salah satu kelemahan untuk mengembangkan rancangan pemasaran yang berjaya adalah mempunyai objektif yang terlalu luas. Sebagai contoh, tujuan anda mungkin adalah untuk meningkatkan kesedaran jenama, tetapi ini bukan objektif khusus. Cara yang lebih baik untuk membuat frasa ini agar objektif anda lebih spesifik, adalah "meningkatkan peminat Facebook sebanyak 10 peratus setiap bulan." Matlamat ini lebih konkrit dan, oleh itu, dapat dicapai.

Objektif Terukur

Selain spesifik, objektif pemasaran juga harus dapat diukur. Syarikat anda mungkin telah membaca tentang faedah blog, tetapi "mempunyai blog syarikat" bukanlah objektif yang dapat diukur. Aspek blog yang dapat diukur adalah jumlah komen, jumlah pelanggan dan paparan halaman. Oleh itu, objektif yang dapat diukur adalah mendapatkan sekurang-kurangnya lima komen bagi setiap catatan blog. Ini akan membolehkan anda mengukur kejayaan blog anda dengan cara yang dapat diukur.

Objektif yang Boleh Dilaksanakan

Mempunyai objektif yang spesifik dan dapat diukur adalah permulaan yang baik untuk rancangan pemasaran yang berjaya, tetapi hanya jika anda dapat memenuhi objektif tersebut. Sebagai contoh, objektif yang dapat diukur dan spesifik adalah untuk meningkatkan pembaca blog sebanyak 5 peratus setiap bulan. Objektif yang boleh ditindaklanjuti mungkin berkaitan dengan menulis tiga catatan blog setiap minggu. Anda mungkin akhirnya menulis lebih kurang, tetapi anda mesti mempunyai titik permulaan, dan itulah objektif anda yang boleh dilaksanakan.

Objektif Realistik

Objektif pemasaran hanya boleh berjaya sekiranya objektif. Perniagaan kecil anda mungkin ingin beriklan semasa Super Bowl, tetapi jika anda tidak mempunyai anggaran pengiklanan yang besar, iklan utama mungkin tidak realistik. Dengan sedikit kreativiti, anda masih boleh mengembangkan objektif pengiklanan Super Bowl yang realistik, bagaimanapun, pengiklanan seperti itu di bar sukan tempatan atau menjalankan beberapa iklan dalam talian di laman berita tempatan. Mempunyai objektif yang realistik akan menjadikan perniagaan anda berjaya.

Objektif Masa

Tidak kira apa tujuan pemasaran anda, penting untuk mempertimbangkan masa mereka. Sebagai contoh, anda mungkin ingin memasukkan iklan Facebook ke dalam rancangan pemasaran perniagaan anda, dengan objektif untuk mengemas kini halaman Facebook anda sekali sehari. Untuk memastikan bahawa catatan Facebook anda berjaya, anda pasti mahu menghitung masa apabila peminat anda kemungkinan besar akan melihatnya, menggunakan analisis Facebook dan beberapa kajian ringkas.