Penilaian Prestasi & Pampasan Kakitangan di Syarikat Runcit

Penilaian prestasi adalah tinjauan rasmi mengenai prestasi pekerja dalam jangka masa yang ditetapkan, biasanya satu tahun. Hasil penilaian prestasi dapat dikaitkan dengan kebijakan pampasan pekerja untuk meningkatkan kecekapan operasi, memastikan bahawa kos gaji tertinggi dibayar kepada pekerja yang paling produktif. Membangunkan dasar penilaian prestasi dan pampasan yang komprehensif dapat menimbulkan cabaran yang berbeza bagi syarikat runcit kecil.

Gred Bayaran Runcit

Syarikat runcit menggunakan sekurang-kurangnya dua jenis pekerja yang berbeza: kakitangan pejabat dan pekerja stor. Operasi runcit juga boleh menggunakan kakitangan gudang dan pengedaran, tetapi syarikat runcit yang lebih kecil cenderung menggunakan fungsi ini.

Bagi kakitangan kedai, syarikat runcit biasanya memulakan pekerja barisan hadapan dengan gaji minimum atau sedikit lebih tinggi. Pengurus barisan hadapan yang disewa secara langsung ke jawatan mereka ditawarkan lebih banyak daripada rakan sekerja tetapi masih sering dibayar lebih sedikit daripada kebanyakan kakitangan pejabat. Bagi kakitangan pejabat, operasi runcit menetapkan gaji permulaan berdasarkan tajuk pekerjaan tertentu, serta pengalaman dan pendidikan calon pekerjaan sebelumnya.

Penilaian Prestasi Kakitangan Stor

Penilaian prestasi pertama pekerja kedai runcit baru cenderung untuk memfokus pada tahap kejayaan pekerja atau berjuang dengan mempelajari pelbagai tugas pekerjaan, termasuk perkhidmatan pelanggan, menjalankan daftar tunai dan menyimpan stok. Ulasan prestasi seterusnya untuk kakitangan kedai lebih cenderung menumpukan pada tujuan individu yang ditetapkan antara pekerja barisan depan dan penyelia. Ulasan mungkin tertumpu pada pengembangan kemahiran perkhidmatan pelanggan untuk satu pekerja, misalnya, dan perhatian terhadap perincian untuk pekerja yang lain.

Penilaian Prestasi Kakitangan Pejabat

Kakitangan pejabat belakang runcit mempunyai pengalaman di tempat kerja yang jauh berbeza daripada rakan barisan depan mereka, yang memerlukan pendekatan yang sama sekali berbeza untuk tinjauan prestasi. Ulasan untuk kakitangan pejabat cenderung menumpukan pada aspek seperti produktiviti individu, sumbangan terhadap usaha pasukan, memberikan sumbangan tambahan untuk kejayaan organisasi dan mengambil peranan baru dalam syarikat. Ulasan prestasi pejabat-kakitangan dan barisan hadapan dapat berpusat pada tujuan pengembangan pekerja, juga, seperti menyelesaikan kursus latihan lanjutan atau melatih pekerja yang lebih baru.

Manfaat pekerja

Faedah pekerja adalah bentuk pampasan selain gaji pokok dan gaji setiap jam. Kakitangan pejabat runcit sepenuh masa pada amnya ditawarkan pakej faedah komprehensif selain gaji mereka. Ini mungkin mencabar bagi perniagaan kecil yang lebih baru, tetapi syarikat harus selalu merancang untuk menawarkan faedah secepat mungkin.

Garisan kabur sedikit di dalam kedai runcit. Kakitangan kedai sambilan umumnya tidak ditawarkan faedah, dan sebilangan besar syarikat runcit tidak menawarkan faedah kepada pekerja sepenuh masa. Syarikat runcit yang memfokuskan pekerja benar-benar menghargai dan menghormati pekerja barisan hadapan mereka, memperluas pakej faedah komprehensif yang sama kepada kakitangan kedai sepenuh masa sebagai kakitangan pejabat dan menawarkan pilihan faedah separuh gaji pekerja sambilan.

Mempromosikan Pekerja

Mempromosikan pekerja ke jawatan yang lebih tinggi harus selalu menjadi komponen sistem tinjauan prestasi. Organisasi runcit menghadapi keputusan yang besar dan berbeza dalam bidang ini, sebagai akibat dari dikotomi tempat kerja mereka. Organisasi runcit boleh memutuskan untuk mempromosikan pekerja lini depan yang cemerlang ke jawatan pejabat dari semasa ke semasa atau mereka boleh memilih untuk mengisi jawatan pejabat peringkat permulaan dengan pemohon luar. Cabaran dalam mempromosikan pekerja dari kedai ke pejabat adalah mencari pekerja lini depan yang pencapaian atau pencapaian pendidikannya sesuai dengan profil pekerja pejabat peringkat kemasukan yang baik, tanpa membeza-bezakan orang lain yang berprestasi tinggi.