Apa itu Penilaian Inventori?

Perniagaan yang menguruskan inventori mesti bergantung pada prinsip perakaunan yang diterima umum, atau GAAP, untuk menilai dan merancang tahap stok mereka. Tanpa penilaian inventori, sukar bagi perniagaan untuk mengetahui berapa banyak barang baru yang mereka perlu pesan atau seberapa baik prestasi penjualan mereka. Memahami asas penilaian inventori dan kegunaannya penting bagi pelabur dan pengurus perniagaan penjualan apa pun.

Asas Penilaian Inventori

Penilaian inventori adalah amalan memberikan nilai wang kepada inventori untuk tujuan penyimpanan rekod. Penilaian inventori biasanya merupakan anggaran konservatif dalam GAAP dan menggunakan peraturan yang disebut paling rendah kos atau pasaran, atau LCM. Peraturan LCM hanya menyatakan bahawa apabila anda mengira nilai inventori, harga anda harus lebih rendah daripada harga belian atau nilai pasaran semasa. Sekiranya item merosot dalam nilai pasaran sejak pembelian, penilaian inventori harus menyusut dengan sewajarnya. Sekiranya nilai barang meningkat, ia harus dinilai pada harga pembelian asalnya.

Kaedah Pengekosan Inventori

Walaupun mematuhi peraturan LCM, sukar bagi perniagaan yang menyimpan stok biasa untuk mengubah inventori untuk menilai nilainya jika perniagaan membelinya pada titik dan harga yang berbeza. Untuk mengatasi masalah ini, GAAP biasanya membolehkan perniagaan menyederhanakan rekod mereka melalui salah satu daripada tiga kaedah pengekosan. Di bawah satu kaedah, yang disebut first-in-first-out, atau FIFO, inventori berharga dengan anggapan bahawa inventori pertama yang dibeli juga yang pertama dijual. Di bawah kaedah lain, yang disebut last-in-first-out, atau LIFO, andaian ini berbalik - inventori terakhir yang dibeli adalah yang pertama dijual. Akhirnya, kos purata berwajaran mengenal pasti kos kumpulan stok inventori pada setiap titik harga. Anda kemudian menilai kos ini, dengan menimbang kuantiti stok untuk setiap titik.Harga pembelian purata berwajaran - atau nilai pasaran - kemudian berlaku untuk keseluruhan inventori.

Penilaian Inventori Kekal

Sebagai tambahan kepada masalah pengeluaran barang, perniagaan mesti memutuskan seberapa kerap mereka harus menilai inventori mereka. Bergantung pada pilihan dan situasi mereka, perniagaan mungkin mencatatkan nilai untuk inventori mereka secara berkala atau berterusan. Dalam penilaian inventori yang berterusan, kedua-dua inventori dan kos akaun barang yang dijual dikemas kini kerana setiap unit barang menjual atau dilupuskan. Penilaian inventori kekal kadang-kadang berguna kerana memberikan rekod terkini mengenai barang dagangan dalam stok.

Penilaian Inventori Berkala

Dengan penilaian inventori berkala, perniagaan tidak mengemas kini inventori pada setiap penjualan atau penjualan individu. Inventori tersebut dinilai semula secara berkala, mungkin sekali seminggu atau sekali dalam tempoh fiskal. Perniagaan masih boleh mencatatkan penjualan secara berterusan dengan penilaian inventori berkala. Walaupun penilaian inventori berkala kurang tepat pada satu ketika dalam jangka waktu daripada penilaian yang berterusan, ia kurang memakan masa untuk pekerja perniagaan dan cenderung memerlukan sistem pengurusan inventori yang lebih mahal.