Penghapusan Cukai untuk Juruteknik Kuku yang Bekerja Sendiri

Bekerja untuk diri sendiri sebagai juruteknik kuku boleh bermanfaat, tetapi bekerja sendiri juga dapat meningkatkan beban cukai anda. Semasa anda bekerja sendiri, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menganggap anda sebagai majikan dan pekerja, dan ini pada dasarnya menggandakan jumlah cukai yang anda bayar. Tetapi anda juga boleh menghapus perbelanjaan tertentu dan menurunkan pendapatan bercukai anda.

Sewa

Banyak salun kuku menyewa ruang yang mereka tempati, sama ada ruang itu ada di bangunan khusus atau pusat membeli-belah tempatan. Sekiranya anda membayar sewa untuk ruang yang terdapat di salun kuku anda, anda boleh mengambil potongan cukai untuk sewa tersebut semasa anda mengemukakan penyata cukai anda. Simpan salinan semua resit sewa anda dan simpan resit tersebut bersama dengan dokumentasi cukai anda yang selebihnya. Sekiranya anda menjalankan salun kuku dari rumah anda, anda boleh menghapus perbelanjaan untuk bahagian rumah yang digunakan secara eksklusif untuk perniagaan. Sekiranya anda menyediakan perkhidmatan mudah alih serta penjagaan kuku dari rumah, anda boleh menghapus beberapa perbelanjaan kenderaan.

Program Persaraan

Sekiranya salun kuku anda menyediakan pakej persaraan untuk pekerjanya, anda mungkin berhak mendapat potongan cukai untuk sumbangan tersebut. Anda juga boleh mengambil potongan cukai untuk jumlah yang anda masukkan ke dalam rancangan untuk membiayai persaraan anda sendiri. Hubungi Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, atau pakar cukai anda, untuk mendapatkan maklumat mengenai had sumbangan dan peraturan program.

Bekalan

Bahan kuku buatan kimia dan barang-barang lain yang digunakan di salun kuku anda memenuhi syarat sebagai perbelanjaan perniagaan, dan anda boleh mengambil potongan untuk kos bekalan tersebut. Simpan rekod teliti yang memperincikan kos semua yang anda gunakan di salun kuku anda, dari tuala dan peralatan pembersih hingga cat kuku dan pelekat yang anda gunakan. Melabur dalam pakej perakaunan perniagaan kecil membolehkan anda mengesan perbelanjaan anda dengan tepat dan memindahkannya terus ke penyata cukai anda.

Insurans

Juruteknik kuku harus diinsuranskan dengan betul terhadap sejumlah ancaman, termasuk tanggungjawab dan kerugian akibat kecurian, banjir atau kebakaran. Sebagai juruteknik kuku yang bekerja sendiri, anda dapat menghapus kos premium insurans yang anda bayar berbanding pendapatan anda, menurunkan pendapatan bercukai dan tanggungan cukai anda. Simpan salinan semua pembayaran premium insurans anda dan simpan bersama dokumen cukai anda yang lain.