Masalah Dengan Pemeriksaan Latar Belakang

Perniagaan, kecil dan besar, menggunakan pemeriksaan latar belakang sebagai langkah berjaga-jaga ketika mengambil pekerja. Menjalankan pemeriksaan latar belakang menghasilkan maklumat mengenai jenayah, hutang, pekerjaan dan sejarah pengadilan calon di antara perincian lain yang dapat memberi idea kepada majikan mengenai wataknya. Sama bergunanya dengan pemeriksaan ini kepada majikan, masih ada beberapa masalah yang perlu dipertimbangkan.

Pemeriksaan Negeri

Beberapa pemeriksaan latar belakang hanya merangkumi maklumat dari keadaan tempat tinggal calon sekarang. Itu bermasalah sekiranya pemohon tinggal di negeri lain. Anda mungkin tidak mendapat gambaran yang tepat mengenai latar belakang orang itu sebelum anda mengupahnya untuk bekerja di syarikat anda. Semasa anda membeli latar belakang, periksa pemohon untuk mengetahui sama ada perkhidmatan tersebut melakukan carian berdasarkan rekod kebangsaan atau negara.

Penghakiman Tidak Adil

Satu masalah lain yang harus anda perhatikan ketika menggunakan pemeriksaan latar belakang untuk perniagaan anda adalah kemungkinan anda membuat keputusan yang tidak adil terhadap calon berdasarkan item yang dicetak dalam laporan latar belakangnya. Sifat "hitam dan putih" laporan latar belakang menyebabkan sebilangan majikan lulus calon yang hebat berdasarkan maklumat yang boleh dipersoalkan dari masa lalu. Walaupun pertuduhan ditolak, maklumat mengenai kesalahan itu masih muncul, menyebabkan majikan mempersoalkan watak pemohon.

Laporan Tidak Lengkap

Satu kelemahan pemeriksaan latar belakang ialah selalu ada kemungkinan maklumat itu tidak lengkap. Perkhidmatan pemeriksaan latar belakang tidak dapat menjamin bahawa semua agensi dan syarikat kerajaan yang berkenaan telah melaporkan maklumat lengkap mengenai individu yang dimaksud. Maklumat lengkap mungkin tidak muncul pada sebanyak 30 peratus laporan pemeriksaan latar belakang.

Laporan yang Tidak Betul

Masalah lain yang menjadi perhatian mengenai pemeriksaan latar belakang adalah kemungkinan maklumat yang terdapat dalam laporan itu salah. Sebagai contoh, sebuah agensi kerajaan mungkin secara tidak sengaja telah mengelirukan nama pemohon dengan orang lain dan melaporkan masalah. Pemohon mungkin tidak menyedari keadaannya. Sekarang sebagai majikan, anda diminta untuk memberitahu pemohon sekiranya anda menolak permohonannya kerana ada item yang diperiksa di latar belakangnya, tetapi sebilangan majikan memilih untuk memberikan alasan yang berbeza. Ini bermasalah jika ternyata maklumat mengenai pemeriksaan latar belakang salah dan anda membiarkan calon yang sesuai melewati anda.