Cara Memasang Komputer Semasa Menyambungkan ke TV

Tidak mengetahui bagaimana mengeluarkan paparan komputer anda ke TV yang disambungkan boleh memalukan apabila rakan sekerja atau calon pelanggan menunggu anda memulakan persembahan anda. Menyambungkan komputer anda ke TV sangat sesuai jika anda perlu berkongsi kandungan dengan sekumpulan besar orang dan anda tidak mahu mereka semua mesti mengerumuni monitor anda yang lebih kecil. Menghidupkan perkakasan pada waktu yang salah boleh mengakibatkan layar TV kosong, jadi penting untuk mengikuti prosedur tertentu agar komputer dan TV dapat berfungsi bersama.

1

Sambungkan TV ke komputer anda jika belum tersambung. Hidupkan TV.

2

Tukar input yang sedang dipaparkan di TV anda ke input untuk komputer anda. Contohnya, jika komputer anda disambungkan ke input HDMI 2 di TV anda, ubah input untuk TV anda ke HDMI 2. Ini sering dapat dilakukan dengan menekan butang "Input" pada alat kawalan jauh TV atau butang "Input" di dalam TV.

3

Hidupkan komputer anda. Sekiranya anda menghubungkan menara desktop ke TV, paparan komputer anda akan muncul secara automatik. Sekiranya anda menggunakan TV sebagai monitor ganda untuk komputer anda, pastikan tetapan monitor luaran anda betul dengan melakukan langkah-langkah berikut.

4

Tekan pintasan papan kekunci "Windows-P" untuk membuka kotak dialog di komputer anda dengan pilihan untuk monitor luaran.

5

Sorot "Gandakan" untuk memaparkan output utama komputer di kedua skrin. Sorot "Extend" untuk memanjangkan desktop monitor anda ke TV; secara bergantian, sorot "Projector Only" untuk mengeluarkan gambar komputer ke TV sahaja.

6

Tekan "Enter" setelah menyoroti pilihan anda untuk menerapkan tetapan monitor luaran. Tetapan akan diterapkan dengan serta-merta.