Cara Menyalin Foto ke DVD Menggunakan Windows XP

Anda menyimpan gambar paling penting dan tidak dapat dilupakan di komputer anda, dan gambar-gambar itu tidak dapat diganti. Komputer anda menghasilkan album foto maya yang sangat baik, tetapi jika mesin gagal, anda boleh kehilangan keseluruhan pustaka gambar anda. Windows XP membolehkan anda menyalin dan membakar foto anda ke CD atau DVD, jadi anda tidak perlu risau kehilangannya jika komputer anda berhenti berfungsi. Sekiranya anda perlu mengosongkan ruang pada cakera keras anda, anda juga boleh memadam gambar asal di komputer anda setelah membakarnya ke DVD.

1

Tekan butang "Eject" pada dulang pembakar DVD komputer. Masukkan DVD kosong dan boleh dirakam.

2

Klik "Buka folder CD yang dapat ditulis menggunakan Windows Explorer" di tetingkap yang muncul, diikuti dengan "OK." Sekiranya mesej ini tidak muncul semasa anda memasukkan DVD, klik butang "Mula" Windows, "Komputer Saya," dan kemudian klik dua kali nama pemacu pembakar DVD.

3

Cari foto yang ingin anda salin. Seret dan lepaskan foto ke pemacu DVD. Sekiranya anda ingin menyalin banyak gambar, sorot gambar dan kemudian klik kanan dan pilih "Salin." Klik kanan tetingkap pemacu DVD dan klik "Tampal."

4

Klik "Tulis fail ini ke CD" yang terletak di bawah Tugas Menulis CD di sebelah kiri tetingkap. Wizard Penulisan CD dibuka.

5

Beri nama DVD foto. Nama ini akan muncul semasa anda memasukkan DVD ke dalam komputer. Klik "Seterusnya."

6

Tunggu Windows menyalin foto ke DVD. Ini mungkin mengambil masa beberapa minit bergantung pada ukuran pustaka foto. Klik "Selesai" apabila diminta untuk melakukannya.