Cara Menambah Konsol Kamera Web di Halaman Web

Menayangkan video di laman web perniagaan anda adalah cara terbaik untuk menunjukkan kepada pelanggan atau bakal pelanggan cara menggunakan produk atau perkhidmatan anda. Walaupun anda boleh menghantar video ke kebanyakan platform Web dengan mudah, biasanya anda mesti merakam klip terlebih dahulu dan kemudian menyiarkannya ke laman web anda. Namun, jika anda ingin menawarkan kandungan yang benar-benar interaktif di laman web anda, pertimbangkan untuk menambahkan suapan video langsung. Dengan menggunakan kamera web sederhana dan akaun dari laman streaming langsung, anda boleh menambahkan aliran video ke laman web anda yang dapat dilihat oleh pelawat di penyemak imbas Web yang paling popular.

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman web yang membolehkan anda mengalirkan video dari kamera web ke Internet. Laman web seperti Livestram.com, Stickam.com dan UStream.tv semuanya membolehkan perniagaan anda menstrim video langsung dari kamera web anda untuk dilihat oleh orang lain di Web secara percuma.

2

Daftarkan perniagaan anda untuk akaun percuma di laman web penstriman video. Masukkan nama perniagaan anda, maklumat hubungan peribadi dan alamat e-mel yang ingin anda kaitkan dengan akaun. Setelah anda mendaftar untuk akaun percuma di laman streaming, tunggu beberapa minit untuk laman streaming menghantar e-mel pengesahan dan pautan kepada anda untuk mengaktifkan akaun anda.

3

Buka aplikasi pelanggan e-mel anda atau log masuk ke akaun mel Web anda. Buka peti masuk anda dan klik pautan untuk mesej e-mel dari laman streaming video. Selepas anda membuka e-mel, klik pautan pengaktifan di dalam mesej untuk mengesahkan dan mengaktifkan akaun anda.

4

Log masuk ke akaun anda di laman streaming video setelah anda mengaktifkan akaun anda. Pada panel kawalan atau halaman ahli, klik pautan yang disediakan untuk memuat turun perisian yang anda perlukan untuk menstrim video dari kamera web anda ke Web. Ikuti arahan pada skrin untuk memuat turun perisian streaming dan menyimpannya ke folder di komputer anda.

5

Klik butang Mula Windows dan kemudian klik "Komputer" untuk membuka tetingkap navigasi Penjelajah Windows. Lihat ke folder di mana anda menyimpan perisian streaming yang anda muat turun dari laman streaming.

6

Klik dua kali fail yang anda muat turun dari laman penstriman, dan kemudian ikuti arahan pada skrin untuk memasang perisian penstriman pada komputer anda.

7

Lancarkan program streaming pada PC anda. Pada skrin masuk, masukkan maklumat log masuk anda dan klik butang "Masuk" atau "Buka".

8

Klik "Tetapan" atau "Pilihan" pada bar menu, dan kemudian klik "Kamera web" atau "Peranti." Klik nama peranti webcam untuk memilihnya sebagai peranti streaming utama. Klik butang "OK" atau "Terapkan" untuk menyimpan perubahan konfigurasi.

9

Klik "Alat" atau "Lanjutan" pada bar menu, dan kemudian klik "Benamkan di laman Web," "Dapatkan Kod HTML" atau pautan "Streaming di laman web anda". Perisian ini menghubungkan ke akaun anda di laman streaming dan mengambil kod HTML yang diperlukan untuk memasukkan video dari kamera web di laman web anda dan memaparkannya di tetingkap aplikasi.

10

Klik butang "Salin" atau "Salin ke Papan Klip". Sebagai alternatif, pilih kod HTML dan tekan "Ctrl-C." Windows menyalin kod HTML ke Papan Keratan Windows.

11

Buka Notepad atau HTML atau editor teks pilihan anda, dan kemudian tekan "Ctrl-V" untuk menampal kod HTML ke dalam dokumen kosong. Klik "Fail" pada bar menu dan kemudian klik "Simpan Sebagai." Masukkan nama file deskriptif untuk fail baru, kemudian simpan fail teks dengan pelanjutan fail ".htm" atau ".html".

12

Buka penyemak imbas anda dan arahkan ke halaman log masuk untuk panel kawalan hosting Web anda. Log masuk ke panel kawalan dengan nama pengguna dan kata laluan pentadbir anda. Klik pautan "Pengurus Fail" atau "Muat Naik Fail" di Panel Kawalan. Muat naik fail HTM atau HTML baru ke pelayan Web anda. Tutup halaman panel kawalan untuk akaun hosting anda.

13

Buka halaman Web yang anda muat naik untuk menguji suapan langsung baru dari kamera web anda. Pastikan kamera Web anda dihidupkan dan dihalakan ke wajah anda, kemudian arahkan penyemak imbas Web anda ke alamat URL halaman web yang anda muat naik. Setelah halaman dimuat dalam penyemak imbas, konsol pemain video muncul dan memaparkan gambar dari kamera web anda.