Bagaimana Menjadualkan Kerja Shift

Syarikat yang menjalankan dua atau tiga shift kerja sehari, menggunakan campuran pekerja bermusim, sambilan dan sepenuh masa, menghadapi cabaran penjadualan yang lebih luas daripada syarikat yang beroperasi hanya pada waktu perniagaan biasa. Pekerja sambilan masing-masing mempunyai keperluan dan keutamaan yang berbeza mengenai jadual kerja mereka, dan pengurus penjadualan mesti menjaga tindakan penyeimbangan yang kompleks untuk memastikan semua keperluan pekerja dipenuhi di samping keperluan kepegawaian syarikat.

1

Bercakap dengan setiap pekerja mengenai pilihan dan keperluan penjadualan peribadinya. Kumpulkan spreadsheet yang menyenaraikan jumlah jam seminggu yang mana setiap pekerja sambilan atau bermusim ingin bekerja, setiap hari kerja pilihan pekerja, pergeseran pilihan dan hari-hari yang tidak tersedia.

2

Minta pekerja untuk memberitahu anda sekurang-kurangnya satu bulan sebelumnya mengenai sebarang perubahan dalam keperluan dan pilihan peribadi mereka jika mungkin, dan beritahu pekerja bahawa mereka akan menjadi tanggungjawab mereka untuk mencari rakan sekerja untuk menutupi pergeseran mereka kerana berlaku- perubahan minit.

3

Tentukan jumlah keperluan anda untuk jam pekerja pada setiap hari dan setiap pergantian individu sepanjang tempoh yang dimaksudkan. Seimbangkan jam kerja dengan pendapatan sepanjang hari sebagai sebahagian daripada mengerjakan pekerja sambilan. Mendekati setiap pergeseran dengan anggaran pendapatan yang diharapkan untuk membantu menentukan berapa banyak pekerja yang diperlukan pada setiap hari dan dalam setiap pergeseran.

Stesen pengisian bahan bakar, misalnya, mungkin mengalami lonjakan permintaan yang besar pada waktu sibuk pagi dan petang, dan mungkin selalu melihat permintaan menurun setelah tengah malam. Oleh itu, pengurus stesen minyak tahu menjadualkan lebih banyak pekerja pada waktu sibuk dan lebih sedikit semasa pergantian lewat malam.

4

Tugaskan pekerja untuk pergeseran dan hari tertentu mengikut pilihan peribadi mereka. Perhatikan pergeseran dan hari pilihan setiap pekerja, dan berikan pertukaran mengikut pilihan mereka. Gunakan pertimbangan anda ketika berurusan dengan pilihan yang bertentangan; cuba untuk tidak memihak kepada pekerja yang sama setiap tempoh. Pada ketika ini anda harus mengisi sejumlah shift, tetapi mungkin akan ada beberapa jurang yang tersisa.

5

Isi baki jeda waktu pekerja dengan memberi pekerja yang tidak semestinya meminta pergeseran khusus tersebut tetapi yang masih ada dan belum mencapai jumlah jam maksimum yang diinginkan selama seminggu. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pekerja shift kedua sahaja yang tersedia selama 32 jam seminggu, yang pada masa ini dijadualkan selama 24 jam, letakkan pekerja itu dalam jurang shift kedua yang bertentangan dengan cuti yang diminta.

6

Kirimkan jadual yang telah siap di tempat yang dapat dilihat sekurang-kurangnya satu minggu sebelum jadual itu berkuat kuasa untuk memberi masa pekerja untuk menangani sebarang masalah atau permintaan yang mungkin mereka miliki. Atur semula jadual jika anda telah membuat kesilapan tetapi cuba untuk tidak mengubah jadual kerana ketidakselesaan kecil atau konflik yang gagal diberitahu oleh pekerja.