Apakah Sistem Pemasaran Mulitchannel?

Pemasaran pelbagai saluran adalah sistem yang cekap dan produktif yang digunakan oleh perniagaan untuk menjangkau bakal pelanggan. Sistem pemasaran ini menggunakan kaedah yang berbeza untuk mempromosikan dan menjual produk. Secara khusus, pemasaran pelbagai saluran menggunakan penyelidikan dan analisis untuk menjangkau khalayak sasaran tertentu. Selain itu, sistem ini bertujuan untuk menggunakan kaedah pengedaran untuk menghasilkan pulangan pelaburan bagi perniagaan dalam jangka masa yang lebih pendek.

Kelebihan Sistem Pemasaran Multichannel

Kelebihan sistem pemasaran pelbagai saluran ialah mereka membuat saluran pengedaran yang boleh dipercayai yang menumpukan perhatian pada populasi demografi yang berbeza. Penonton sasaran adalah istilah pemasaran yang digunakan untuk menggambarkan populasi demografi ini. Selanjutnya, sistem pemasaran pelbagai saluran menyumbang kepada pertumbuhan pendapatan dan penjenamaan yang pesat. Banyak saluran baru yang tersedia untuk perniagaan, seperti Internet, telah mengubah infrastruktur pemasaran pelbagai saluran secara drastik. Sebagai contoh, e-mel, pesanan teks, perkhidmatan e-dagang dan teknologi secara amnya mewujudkan peluang multichannel baru dan inovatif untuk perniagaan.

Pengurusan rantaian bekalan

Pengurusan rantaian bekalan adalah komponen penting dalam pemasaran pelbagai saluran. Pengurusan rantaian bekalan merangkumi analisis pasaran, penghantaran, penyimpanan dan pengedaran barang jadi. Sistem ini membantu menguruskan bidang pengeluaran, operasi pengedaran dan penghantaran produk. Sebuah organisasi harus melaksanakan sistem rantaian bekalan yang boleh dipercayai dan konsisten mengikut produk yang dijual dan pelbagai faktor dalaman dan luaran untuk memastikan hubungan yang kuat, menguntungkan dan lama dengan pelanggan.

Teknologi baru

Perkembangan teknologi baru menyumbang kepada kaedah pemasaran pelbagai saluran yang lebih cekap dan produktif yang digunakan oleh perniagaan untuk menjangkau pelanggan. Sistem seperti laman web dan perkhidmatan e-dagang membolehkan pelanggan mendapat akses mudah ke produk dan perkhidmatan yang ditawarkan dengan satu klik tetikus. Sistem e-mel besar-besaran membolehkan syarikat menjangkau berjuta-juta pelanggan dengan serta-merta. Penggunaan telefon bimbit dan pesanan teks telah menjadi kaedah yang boleh dipercayai untuk menjangkau pelanggan semasa dan prospek. Sebagai contoh, perniagaan boleh menghantar pesanan teks kepada pelanggan yang mengiklankan produk baru, peningkatan atau tawaran diskaun.

Pasaran yang kompetitif

Perniagaan semakin beralih kepada perkhidmatan pemasaran Web untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan menggunakan sistem pemasaran pelbagai saluran. Sistem bayar-per-klik, sepanduk, iklan teks dan blog mewujudkan pasaran yang lebih kompetitif di mana pelanggan dapat membandingkan produk dan perkhidmatan serupa dan melihat harga dari pelbagai vendor pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, ini juga memberikan kelemahan untuk perniagaan. Sebagai contoh, kerosakan pelayan, kekurangan inventori, jenayah siber dan kemas kini perisian boleh menimbulkan masalah dalam sistem pemasaran pelbagai saluran. Selain itu, apabila sistem ini menjadi lebih kompleks dan teknologi berkembang, pemasaran pelbagai saluran menjadi lebih sukar untuk dikendalikan.