Pengeluaran Aset Rakan Niaga Daripada Perkongsian Liabiliti Terhad

Sekiranya anda tergabung dalam perkongsian umum, anda boleh kehilangan aset peribadi anda dalam tuntutan perniagaan. Walaupun salah satu rakan lain menyebabkan masalah, anda mungkin juga terdedah. Dalam perkongsian liabiliti terhad, tindakan rakan kongsi anda tidak menimbulkan tanggungjawab kepada anda. Sekiranya anda bukan pihak yang melakukan tindakan cuai pasangan anda, misalnya, aset peribadi anda harus selamat.

Perjanjian

Sama ada dengan perkongsian terhad atau umum, ia berguna untuk membuat perjanjian perkongsian sebelum anda memulakan. Perjanjian itu harus merangkumi pilihan jika salah seorang daripada anda ingin pergi. Anggap anda telah melaburkan $ 50,000 dalam LLP perakaunan anda, dan sekarang anda ingin mendapatkan semula pelaburan anda dan teruskan. Perjanjian yang baik menentukan sama ada rakan anda harus membeli anda dan berapa harganya. Sekiranya anda merancang untuk menjual saham anda di firma tersebut, perjanjian tersebut dapat memberikan kuasa veto kepada pembeli untuk pembeli.

Undang-undang itu

Sekiranya negeri anda mempunyai undang-undang mengenai satu rakan kongsi menarik diri dari syarikat, anda mesti mengikutinya. Di Texas, sebagai contoh, perkongsian terhad - di mana sekurang-kurangnya satu rakan kongsi mengumpulkan wang tetapi tidak mengambil bahagian dalam perniagaan - boleh menjadi LLP. Rakan kongsi umum boleh menarik diri pada bila-bila masa kecuali perjanjian perkongsian menyekat mereka. Sekiranya anda rakan niaga terhad, anda hanya boleh menarik diri mengikut syarat yang diberikan dalam perjanjian.

Selepas

Ada kemungkinan anda mahu berhenti tetapi perjanjian perkongsian tidak memberi alasan. Bergantung pada undang-undang negeri, anda mungkin masih boleh pergi jika rakan anda semua keluar dari undang-undang tersebut. Jika tidak, anda akhirnya perlu membayar ganti rugi perkongsian untuk sebarang kerugian yang anda alami dengan berjalan keluar. Sekiranya anda tidak mahu membayar, mungkin memerlukan rundingan untuk menyelesaikan syarat penarikan yang anda dan mereka semua boleh persetujui.

Kewajipan

Sebaik sahaja anda keluar dari perkongsian, sebahagian besarnya anda bebas dari hutang syarikat atau pertimbangan undang-undang. Undang-undang tersebut memberikan pengecualian, jadi teliti undang-undang negara anda mengenai topik ini. Sebagai contoh, di Connecticut, anda masih boleh bertanggungjawab atas sebarang tindakan cuai atau salah yang anda lakukan sebagai rakan kongsi, atau yang dilakukan oleh sesiapa di bawah pengawasan anda. Sekiranya anda menjamin anda akan membayar hutang perniagaan tertentu, jaminan itu juga akan berterusan setelah anda pergi.