Apakah Kemahiran Komputer yang Diperlukan dalam Perniagaan Pentadbiran Peringkat Tinggi?

Kedudukan perniagaan pentadbir peringkat tinggi merangkumi setiausaha undang-undang, akauntan dan ketua eksekutif, serta pengurus eksekutif dan bahagian, untuk menyebut beberapa. Kedudukan ini bertanggungjawab untuk menguruskan operasi perniagaan sambil mengurus kakitangan dan melaksanakan strategi syarikat. Mereka memerlukan profesional untuk mengekalkan kemahiran komprehensif dalam komputer dan perisian mereka yang terus berkembang. Walaupun profesional ini sering tidak diharapkan untuk mengetahui semua perisian perniagaan, mereka diharapkan dapat mempelajari perisian baru dengan cepat dan menyesuaikan diri dengan perubahan.

Pemprosesan perkataan

Profesional perniagaan pentadbiran peringkat tinggi mesti dapat menghasilkan maklumat salinan dan hamparan bertulis. Pengalaman dalam memproses kata sangat penting, kerana para profesional ini mesti dapat menghasilkan dokumen bertulis yang merangkumi memo perniagaan dan surat, kemas kini dan surat-menyurat umum untuk staf dan pelanggan. Di samping itu, profesional ini mesti dapat membuat spreadsheet untuk analisis dan ramalan.

Internet Umum

Kemahiran Internet am sangat penting untuk profesional pentadbir peringkat tinggi, dan termasuk menggunakan e-mel dan melakukan penyelidikan Internet, sering menggunakan operator carian Boolean. Profesional perniagaan pentadbir peringkat tinggi mesti dapat mencari dan menganalisis maklumat dalam talian tanpa bantuan.

Komunikasi

Komunikasi melalui komputer adalah standard dalam industri profesional. Di luar telefon dan e-mel, banyak syarikat menggunakan pilihan dalam talian untuk berkomunikasi dengan pekerja, rakan kongsi dan pelanggan mereka. Pilihan alternatif ini termasuk telekonferensi, persidangan video, menggunakan teknologi VoIP seperti Skype, dan juga pesanan segera. Bukan hanya profesional peringkat tinggi yang dapat berkomunikasi dengan sistem ini, mereka juga harus dapat memulakan komunikasi dan memberi petunjuk kepada orang lain mengenai penggunaan sistem, apabila perlu, untuk memastikan pertemuan yang lancar dan efisien.

Perakaunan

Kemahiran perakaunan yang kuat diperlukan untuk kebanyakan profesional pentadbir peringkat tinggi, kerana mereka sering terlibat dalam usaha penganggaran dan invois perniagaan. Banyak perniagaan, terutamanya entiti korporat, menggunakan perisian perakaunan untuk menghilangkan tugas perakaunan manual dan memastikan pengiraan yang tepat. Walaupun tidak setiap profesional perniagaan pentadbir peringkat tinggi diharuskan memiliki pengalaman perisian perakaunan, namun merupakan kemahiran yang baik untuk dimiliki.

Pertimbangan

Profesional perniagaan pentadbir peringkat tinggi adalah individu multitasking yang diharapkan dapat menyesuaikan diri dengan perubahan dan pengurusan tugas, seperti yang diperlukan untuk keperluan syarikat. Ini mungkin termasuk menerbitkan brosur dan buletin, menguruskan projek dan mentadbir aktiviti sumber manusia syarikat. Tugas-tugas ini sering melibatkan penggunaan perisian penerbitan, perisian pengurusan projek dan perisian sumber manusia, serta program dan perisian lain yang digunakan oleh syarikat. Untuk memastikan kecekapan dengan sistem ini, profesional pentadbir peringkat tinggi harus selesa dengan semua jenis perisian komputer dan mengambil langkah untuk mengemas kini pengetahuan komputer mereka agar dapat terus mengikuti perkembangan teknologi yang selalu berkembang.