Bagaimana Pemberitahuan Gmail di Chrome Dengan HTML5 Berfungsi?

Gmail menawarkan pop-up pemberitahuan desktop HTML5 untuk e-mel baru dan mesej sembang masuk ketika Anda menggunakannya di Google Chrome. Munculan muncul di luar penyemak imbas Web anda, yang membolehkan Gmail berperilaku seperti program e-mel desktop dan memberitahu anda tentang pesan baru walaupun anda tidak menggunakan penyemak imbas Web anda. Pemberitahuan Gmail menggunakan Desktop Notifications API.

Penggunaan

Anda dapat mengaktifkan pemberitahuan desktop HTML5 di Gmail dengan mengklik ikon roda gigi di sudut kanan atas tetingkap Gmail dan memilih "Tetapan Mel." Pilih pilihan pemberitahuan anda di bagian Pemberitahuan Desktop di bawah tab Umum dan klik butang "Simpan Perubahan" di halaman. Pemberitahuan muncul hanya jika anda membuka Gmail di tab penyemak imbas; anda tidak akan menerima pemberitahuan jika anda menutup semua tab Gmail anda.

Pilihan

Anda boleh mengaktifkan pemberitahuan desktop untuk semua e-mel baru dengan mengklik "Pemberitahuan Mel Baru Aktif", aktifkan pemberitahuan untuk hanya e-mel baru yang difikirkan penting oleh Gmail dengan mengklik "Pemberitahuan Mel Penting Aktif" atau lumpuhkan pemberitahuan sepenuhnya dengan mengklik "Pemberitahuan Mel Matikan." Anda juga dapat beralih pemberitahuan untuk pesan sembang Gmail dengan mengklik "Pemberitahuan Obrolan Aktif" atau "Pemberitahuan Obrolan Nonaktif." Gmail menggunakan ciri Kotak Prioriti untuk memutuskan mesej mana yang penting jika anda memilih pemberitahuan mel yang penting sahaja.

Penampilan

Pemberitahuan muncul di desktop anda sebagai tetingkap pop timbul kecil di sudut kanan bawah skrin anda pada Windows dan Linux atau sudut kanan atas pada Mac OS X. Tingkap ini muncul di luar Google Chrome, jadi anda dapat melihatnya walaupun anda mempunyai Penyemak imbas web diminimumkan. Pemberitahuan untuk e-mel baru menunjukkan ikon Gmail, pengarang e-mel, tajuk e-mel dan potongan teks dari e-mel. Pemberitahuan untuk mesej sembang baru menunjukkan gambar, nama dan cuplikan mesej perbualan kenalan anda.

Teknologi

Pemberitahuan desktop Gmail di Google Chrome menggunakan Desktop Notifikasi API yang terdapat di dalam Google Chrome. Sehingga Oktober 2011, pemberitahuan ini hanya berfungsi dengan Google Chrome. Spesifikasi API Pemberitahuan Web rasmi bertujuan membawa pemberitahuan desktop ke semua penyemak imbas Web yang menyokong HTML5. Pemberitahuan Web akhirnya akan menggantikan Desktop Notifications API, membawa pemberitahuan Gmail ke semua penyemak imbas Web yang menyokong fitur HTML5.

Tetapan Penyemak Imbas

Sekiranya anda tidak melihat pemberitahuan dan anda mengaktifkannya di Gmail, pemberitahuan mungkin dinonaktifkan pada pemasangan Google Chrome anda. Anda dapat memeriksa pilihan anda dengan mengklik ikon kunci inggris, memilih "Pilihan", mengklik tab "Di Balik Tudung" dan mengklik butang "Tetapan Kandungan". Cari kawasan Pemberitahuan di bahagian bawah panel tetapan kandungan dan aktifkan pemberitahuan desktop. Anda juga boleh mengklik butang "Kelola Pengecualian" dan mengesahkan bahawa Mail.Google.com tidak disekat.