Pengenalan Protokol Rangkaian

Rangkaian berfungsi dan berkembang kerana mereka menyampaikan komunikasi yang boleh dipercayai dan pantas dalam jarak yang jauh. Dan sementara orang sering mengagumi kepantasan, kebolehpercayaan - yang dimungkinkan melalui kejuruteraan protokol komunikasi - yang meletakkan rangkaian komputer sebagai asas teknologi Internet dan komunikasi. Tumpukan rangkaian OSI dan TCP / IP menyumbang kepada keseragaman komunikasi rangkaian dengan memastikan tingkah laku asas pada bahagian kedua komputer, termasuk penyisipan data meta dalam paket.

Rangkaian dan Protokol

Rangkaian komputer bergantung pada operasi yang dapat diulang untuk menjaga integriti rangkaian, itulah sebabnya para jurutera melaksanakan model protokol pemindahan yang memaksa data mematuhi peraturan asas. Sistem protokol sering dirancang untuk berfungsi dalam lapisan atau "tumpukan," sehingga kemajuan langkah linear membangun sistem jaringan yang komprehensif. Dengan cara ini, data yang melalui rangkaian kabel melalui impuls elektrik selalu boleh diterjemahkan ke dalam maklumat tahap tinggi yang disampaikan kepada pengguna.

Stok Protokol OSI

Stok protokol OSI konseptual memodelkan bagaimana data rangkaian bergerak dari satu komputer ke komputer yang lain, melalui lapisan perisian komputer yang berjaya. Model OSI menyusun sistem lapisan, dengan lapisan fizikal wayar dan elektrik di bahagian bawah. Apabila anda menghantar data melalui rangkaian, data bergerak ke bawah setiap lapisan, memperoleh pelbagai tajuk data, pembungkus maklumat alamat dan alat pemeriksaan keselamatan di setiap tingkat sebelum akhirnya melakukan perjalanan ke media fizikal. Apabila diterima oleh komputer jarak jauh, data bergerak ke atas melalui lapisan, memeriksa integriti dan keselamatan data sebelum disampaikan kepada penerima.

Protokol TCP / IP

Protokol TCP / IP mewakili susunan protokol yang paling asas dan paling banyak digunakan di Internet. Menyerupai tumpukan OSI, TCP / IP berfungsi dengan cara tersendiri. Aspek "IP" dari nama protokol merujuk kepada "Protokol Internet" transmisi data, di mana data "paket", atau unit data diskrit, dikirim melalui Internet yang digabungkan untuk alamat dan perutean informasi yang mengarahkannya ke tujuannya. "TCP" merujuk pada protokol kawalan transmisi, dan sambungan semacam itu juga mengirim data mengenai penerimaan informasi: Penerima dalam sambungan TCP / IP memberitahu pengirim apakah dia telah menerima data tersebut atau tidak, dan jika data tersebut tetap utuh.

Protokol Tanpa Wayar

Sebagai tambahan kepada protokol transmisi berwayar tradisional, rangkaian tanpa wayar juga mengandungi protokol yang menentukan cara kerjanya - selalunya dari segi jangkauan, frekuensi dan kaedah penghantaran komunikasi tanpa wayar - serta keselamatan rangkaian dan kecepatan di mana data dapat menghantar. Selanjutnya, sementara Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik membuat standard untuk pelbagai protokol yang berurusan dengan rangkaian tanpa wayar yang lebih besar, protokol tanpa wayar jarak jauh seperti Bluetooth ada untuk mengatur komunikasi antara peranti pada jarak pendek, biasanya untuk tujuan seperti transmisi suara atau aksesori tanpa wayar menggunakan.