Cara Mengedit Hamparan Hanya Baca

Perubahan tidak sengaja pada hamparan perniagaan boleh menghasilkan hasil yang tidak dapat diramalkan yang boleh menyebabkan perniagaan anda menderita. Sekiranya kesalahan tidak dikesan, hasil spreadsheet mungkin tidak tepat dan kesalahan bola salji di kunci kira-kira, unjuran pertumbuhan atau cadangan perniagaan. Penyelesaian terbaik untuk perubahan tidak sengaja ini adalah mengelakkan. Menetapkan spreadsheet ke "read-only" membolehkan akses ke spreadsheet, tetapi tidak membenarkan sebarang perubahan. Microsoft Excel merangkumi pelbagai cara untuk menetapkan atribut read-only, tetapi apabila perubahan diperlukan, memulihkan akses penuh hanya dengan beberapa klik.

1

Buka hamparan dan masukkan kata laluan akses tulis dalam arahan keselamatan. Sekiranya anda tidak mengetahui kata laluan, klik "Baca Sahaja" untuk melihat dokumen tersebut. Anda tidak akan dapat mengeditnya.

2

Klik "Tidak" jika diminta untuk dibuka sebagai baca sahaja. Ini akan membuka hamparan, tetapi tidak mengaktifkan atribut baca sahaja.

3

Klik "Edit Anyway" di bar pemberitahuan "Ditandai sebagai Akhir". Sebagai alternatif, klik "Fail | Maklumat | Lindungi Buku Kerja | Tandakan sebagai Akhir" untuk membolehkan penyuntingan. Catatan di sebelah "Protect Workbook" memberitahu anda jika hamparan pada masa ini ditandakan sebagai akhir.

4

Klik tab "Ulasan" dan "Lindungi Lembaran" dalam kumpulan Perubahan. Masukkan kata laluan Unprotect Sheet, jika kata laluan telah ditetapkan. Sebagai alternatif, klik "Fail | Maklumat | Lindungi Buku Kerja | Lindungi Lembaran Semasa" dan masukkan kata laluan yang sesuai. Catatan di sebelah "Protect Workbook" memberitahu anda jika ada helaian yang dilindungi.