Penyemakan Imbas Android dan VPN

Rangkaian peribadi maya menggunakan pelayan untuk merutekan dan menyulitkan semua lalu lintas Internet pada peranti, melindungi data anda daripada dipintas oleh pihak ketiga dan membuat alamat IP alternatif yang dihasilkan oleh pelayan VPN. Oleh itu, banyak pengguna mengakses pelayan VPN untuk memintas laman web larangan wilayah. Ketika menggunakan perangkat Android, Anda dapat menyambung ke VPN menggunakan tetapan sistem atau menggunakan aplikasi untuk mengakses VPN komersial.

Mengapa Menggunakan VPN?

Dengan lebih banyak tablet dan telefon pintar yang mampu menggunakan sambungan Wi-Fi awam, risiko seseorang memintas lalu lintas anda dan mendapatkan akses ke data anda meningkat setiap hari. Dengan VPN, bahkan pengguna di rangkaian yang sama tidak akan dapat memintas maklumat anda. Ini memberi anda kebebasan untuk menghantar maklumat peribadi, seperti maklumat perbankan atau transaksi kad kredit, walaupun anda berada di luar dan berada di rangkaian awam.

Tetapan VPN Android

Sekiranya anda sudah memiliki akses ke layanan VPN, seperti melalui pekerjaan, Anda dapat menggunakannya dengan tetapan VPN bawaan Android. Tersedia dari bahagian "Wayarles & Rangkaian" pada halaman tetapan, Anda dapat menggunakan alat bawaan untuk menambahkan VPN menggunakan protokol tunneling point-to-point (PPTP) atau protokol tunneling lapisan 2 (L2TP). Tidak semua layanan VPN berfungsi dengan alat bawaan Android, seperti VPN yang dibuat menggunakan OpenVPN.

Aplikasi VPN Android

Anda boleh mendapatkan banyak perkhidmatan VPN percuma dan komersial untuk peranti Android anda. DroidVPN menawarkan versi percuma perkhidmatan mereka dengan cap data harian 100MB dan akses pelayan terhad; anda boleh membuang sekatan ini dengan membeli langganan. Hotspot Shield VPN menawarkan penyelesaian VPN yang disokong iklan secara percuma; seperti dengan DroidVPN, anda boleh membeli langganan untuk kelajuan dan keselamatan yang lebih baik.

Menggunakan Perkhidmatan VPN

Sama ada anda tersambung melalui aplikasi VPN atau tetapan VPN Android, menggunakannya adalah mudah: anda mengakses Internet seperti biasa. Sebarang aplikasi yang mengakses Internet, seperti penyemak imbas atau aplikasi sosial anda seperti Facebook atau Twitter, akan melalui VPN anda secara automatik sehingga anda mematikannya. Perhatikan bahawa anda perlu menghidupkan VPN apabila anda perlu menggunakannya - hanya Android versi 4.2 dan yang lebih baru menawarkan pilihan untuk menjaga VPN anda sepanjang masa.