Bagaimana Mengetahui Jenis Gambar Yang Dimasukkan ke dalam Fail RTF

Anda mungkin perlu mengenal pasti format gambar dalam fail Format Teks Kaya untuk membantu mengemas kini komunikasi perniagaan anda. Fail gambar biasa termasuk grafik raster seperti Graphics Interchange Format (GIF), JPEG File Interchange Format, Portable Network Graphics (PNG), Tag Image File Format (TIFF) dan Windows Bitmap. Contohnya termasuk gambar imbasan yang disimpan sebagai JPEG atau gambar seni klip yang disimpan sebagai PNG. Setelah anda mengenal pasti formatnya, anda boleh menggunakan editor yang tepat untuk mengubah gambar. Sebagai contoh, anda boleh mengedit gambar JPEG yang disimpan dengan Galeri Foto Windows Live dan kemudian memasukkan gambar terakhir dalam buletin syarikat anda.

1

Buka Fail Teks Kaya dengan mengklik dua kali ikon atau pautan fail. Fail dibuka di tetingkap Microsoft Word.

2

Klik kanan gambar dan kemudian klik "Simpan sebagai Gambar" untuk membuka kotak dialog Simpan Fail. Medan Simpan sebagai Jenis memaparkan jenis fail. Sebagai contoh, gambar logo mungkin berupa fail GIF.

3

Klik "Batal" untuk menutup kotak dialog Simpan Fail. Untuk menyimpan gambar ini sebagai fail terpisah, klik kanan gambar sekali lagi, klik "Simpan sebagai Gambar," klik lokasi fail, ketik nama fail baru di lapangan dan kemudian klik "Simpan." Fail RTF tetap utuh.