Latihan dan Pembangunan Lembaga untuk Organisasi Bukan Untung

Ahli lembaga bukan untung selalunya sangat meminati objektif organisasi, tetapi memerlukan lebih dari sekadar semangat untuk mentadbir organisasi bukan untung. Walaupun banyak konsep yang sama di dunia untung berkaitan dengan organisasi bukan untung, mereka berperilaku berbeza. Ahli lembaga mesti memahami peranan mereka dalam organisasi, alat pengumpulan dana dan teknik pengurusan. Latihan dapat membantu ahli dewan menjadi terbiasa dengan peranan mereka. Pelbagai sumber latihan dan pengembangan tersedia untuk organisasi bukan untung tanpa mengira saiznya.

Kepentingan

Anggota lembaga bukan untung mengarahkan pembiayaan dan operasi organisasi. Tindakan mereka memberi kesan kepada kesejahteraan kewangan organisasi dan hubungan masyarakat. Anggota dewan mesti menggunakan kemahiran kepimpinan yang disempurnakan dengan teliti untuk berfungsi dengan baik dalam mengubah persekitaran. Latihan dan pengembangan yang berterusan membuat anggota dewan mengikuti kegiatan, polisi, peraturan dan undang-undang yang diterima yang mempengaruhi organisasi. Malah ahli lembaga veteran mesti terus berlatih untuk menangani perubahan persekitaran. Sebagai contoh, mereka mesti belajar bagaimana menyesuaikan aktiviti penggalangan dana semasa kemelesetan ekonomi.

ciri-ciri

Latihan ahli lembaga bukan untung merangkumi:

Peranan dan tanggungjawab ahli lembaga pengarah. Adalah penting bahawa semua anggota dewan dan juga kakitangan organisasi bersetuju dengan apa yang diharapkan oleh anggota dewan agar organisasi dapat beroperasi dengan lancar. Individu yang baru memasuki arena bukan untung diajar nuansa bekerja dengan organisasi sukarelawan bersama dengan etika dan syarat pematuhan.

Teknik pengurusan. Anggota dewan mungkin memerlukan latihan dalam pelbagai bidang seperti membuat keputusan, mengatasi konflik, memujuk dengan bijak, dan merancang strategi. Topik pengurusan lain termasuk mengenali masalah dan membetulkannya dan menguruskan pertumbuhan. Ahli lembaga sering berkongsi amalan terbaik dari organisasi bukan untung lain yang berjaya.

Pengumpulan Wang Latihan untuk penggalangan dana merangkumi segala-galanya dari penetapan tujuan hingga penganjuran acara. Anggota dewan menggilap teknik penjualan, membina hubungan dengan penderma, dan menilai keberkesanan program penggalangan dana.

Sumber

Kumpulan Perunding Sukarela menilai organisasi dermawan dan lembaga mereka. Mereka menyediakan penyelidikan, kajian kes dan latihan. VCG juga mengendalikan direktori untuk memadankan anggota dewan yang berpotensi dengan organisasi bukan keuntungan.

Institut Leader to Leader berkembang dari Yayasan Peter F. Drucker untuk Pengurusan Bukan Untung. Ia menyediakan latihan kepemimpinan terdepan untuk organisasi dermawan. Leader to Leader menawarkan forum, buku, video dan pangkalan data organisasi bukan untung. Mereka mendorong dan mengiktiraf organisasi bukan untung yang mencapai pencapaian matlamat mereka dengan berkesan dan cekap.

Pusat Asasi adalah organisasi bukan untung nasional yang ditujukan untuk membantu yayasan dan penerima bantuan mencari dan berinteraksi antara satu sama lain. Ia mempunyai cawangan di beberapa bandar dan juga menawarkan webinar dalam talian dan pangkalan data asas dengan maklumat terperinci mengenai organisasi pemberian bantuan. Pusat Yayasan menawarkan sumber untuk lembaga organisasi bukan untung, termasuk berita dan penyelidikan filantropi serta akses kepada pemimpin industri lain.

BoardSource adalah syarikat perunding yang menawarkan persidangan, forum ahli dewan dan biro penceramah untuk membantu organisasi bukan untung dan lembaga mereka menguruskan dengan berkesan. Dari laman web BoardSource ahli dewan dapat mengakses buku, kertas putih dan buletin. Mereka juga dapat berinteraksi antara satu sama lain. Lihat Sumber untuk pautan ke organisasi yang disebutkan.

Jenis-Jenis

Lembaga semakan bukan untung menawarkan program latihan dan pensijilan. Papan ulasan sering dijalankan oleh pakatan bukan untung di seluruh negara. Kolej dan universiti, seperti Duke University, juga menawarkan kursus bukan ijazah dalam pengurusan bukan untung sehingga menghasilkan sijil pengurusan bukan keuntungan. Kursus ini ditujukan kepada kakitangan dan ahli lembaga bukan untung.

Organisasi yang besar dan mapan sering memberikan kepakaran mereka kepada organisasi bukan untung yang lain. Contohnya, United Way menawarkan latihan yang luas untuk lembaga dan organisasi yang mereka layani. Organisasi tempatan mengadakan bengkel dan ada persidangan nasional.

Kebaikan

Papan yang terlatih meningkatkan operasi organisasi dan menolongnya berjalan dengan lebih lancar. Apabila ahli dewan memahami peranan mereka dan pelbagai teknik untuk mengurus, mereka membuat keputusan lebih mudah. Perniagaan organisasi berjalan dengan cekap kerana lembaga itu yakin dengan kemampuan mereka.

Latihan dan pembangunan memberi kesan kepada lebih ramai orang daripada ahli lembaga itu sendiri. Anggota lembaga bukan untung yang berkemahiran tinggi memberi inspirasi kepada anggota kakitangan dan sukarelawan. Dengan bekerjasama, mereka dapat mengembangkan organisasi dan kesannya kepada masyarakat.