Cara Melayari iPod di Desktop

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan iTunes, pemain media dan pengurus fail media dari Apple, untuk menguruskan fail media di iPod anda, anda boleh melihat kandungannya di desktop anda. Namun, anda masih harus menggunakan iTunes untuk mengkonfigurasi iPod untuk memasuki Mode Disk. Dalam Mod Cakera, iPod berkelakuan seperti peranti storan luaran. Fail yang anda pindahkan ke iPod semasa dalam mod cakera tidak dapat dimainkan kembali pada peranti, jadi anda hanya dapat menggunakannya sebagai pemacu luaran.

1

Lancarkan iTunes di komputer anda.

2

Klik "Edit" di bahagian atas tetingkap iTunes dan pilih "Keutamaan" dari kotak lungsur.

3

Klik tab "Peranti" dan letakkan tanda centang di hadapan "Cegah penyegerakan iPod, iPhone dan iPad secara automatik."

4

Klik "OK" untuk menerapkan tetapan baru dan tutup tetingkap Pilihan.

5

Sambungkan iPod ke komputer anda menggunakan kabel USB yang disertakan dengan peranti. ITunes menyambung ke peranti dan memaparkannya di bahagian Peranti di sebelah kiri.

6

Klik iPod di bahagian Peranti untuk melihat maklumat di panel kanan. Tab Ringkasan harus dipilih; jika tidak, pilihlah.

7

Letakkan tanda centang di hadapan pilihan "Urus muzik dan video secara manual" dan klik "Terapkan." Windows 7 segera mengesan iPod sebagai peranti storan luaran dan memberikan pemacu kepadanya.

8

Kembangkan menu "Mula" di sudut kiri bawah skrin anda dan klik "Komputer" untuk melancarkan pengurus fail Windows 7 yang asli.

9

Klik pemacu yang diberikan oleh Windows ke iPod anda untuk melihat kandungannya di tab kanan. Anda boleh membuka folder, membuat folder baru dan memindahkan dan memadam fail.