Cara Membentuk Jenama

Letakkan jenama yang berkesan pada perniagaan kecil dan saksikan transformasi kedai ibu dan pop yang sederhana seperti Clark Kent menjadi Superman. Untuk mencapai tujuan ini, pemilik perniagaan memerlukan lebih dari sekadar logo comel dan garis tanda yang unik; ini tidak cukup untuk berjaya mewujudkan jenama. Anda memerlukan pemikiran yang teliti dan pelaksanaan yang bijak untuk melekatkan jenama dengan tegas kepada perniagaan kecil. Walau bagaimanapun, kerja tambahan dapat membuahkan hasil dengan cepat dan dapat memindahkan perniagaan ke arena yang lebih besar, menjadikannya lebih kompetitif dan menarik bagi pengguna.

1

Kaji pernyataan visi dan misi syarikat untuk mencari petunjuk jenama. Tuliskan frasa utama dalam pesanan yang menonjol. Pilih frasa yang menyampaikan identiti anda dengan baik. Ingatlah bahawa jenama harus membuat janji kepada pengguna atau memberitahu mengapa pengguna memerlukannya.

2

Tentukan suara jenama anda. Kategorikan jenama. Contohnya, adakah suara jenama anda lucu, tidak sopan atau mewah? Terapkan suara itu dalam pemasaran anda.

3

Buat logo yang bersih dan dikenali untuk menyokong jenama. Pilih logo yang menggabungkan produk, suara dan mesej dengan mudah.

4

Tulis garis tanda untuk jenama anda. Dapatkan inspirasi dari jenama popular seperti Nike's "Just Do It" atau Coke's "It's the Real Thing."

5

Letakkan jenama di setiap e-mel, surat-menyurat, kempen pemasaran dan pakej produk. Lakukan ini secara konsisten untuk mewujudkan jenama.