Bolehkah Anda Memformat Kad Perniagaan di Excel?

Memformat kad perniagaan di Excel bukan hanya mungkin, ia menjimatkan kos, kerana ia dapat menjimatkan pengambilan pereka profesional. Alat Excel membolehkan anda menerapkan beberapa jenis pemformatan pada kad perniagaan, termasuk gaya tebal dan gaya tahap watak lain. Gunakan tampilan Tata Letak Halaman untuk menetapkan dimensi kad, dan gunakan alat menggambar untuk menentukan orientasi lanskap atau potret. Buat sempadan tersuai dengan arahan Gambar.

Tetapkan Dimensi Kad

Tampilan susun atur halaman Excel memudahkan untuk memformat keseluruhan halaman kad perniagaan. Setelah anda memasukkan paparan itu dengan mengklik butangnya pada tab Views, jalankan perintah Row Height untuk menentukan ketinggian sel dua inci. Tetapkan ketinggian sel lain halaman dengan cepat dengan menggunakan Format Painter. Pertama, pilih baris sel yang diformat, kemudian jalankan Format Painter. Seret ke sel lain untuk menjadikannya tinggi sama dengan sel pertama. Ikuti prosedur yang baru diberikan untuk membuat lebar setiap kad 3.5 inci. Namun, gunakan perintah Column Width dan bukannya perintah Row Height, dan pilih lajur sebelum menjalankan Format Painter, bukan baris.

Orientasi

Gunakan alat lukisan Excel untuk menetapkan orientasi teks dan grafik kad anda. Sebagai contoh, jika anda memerlukan potret dan bukannya orientasi lanskap biasa, putar kandungan kad sebanyak 90 darjah: klik pemegang hijau grafik, kemudian seret untuk memutarnya. Tindakan yang sama akan memutar teks juga, jika terdapat di dalam kotak teks. Untuk mengorientasikan semula teks lain, jalankan arahan Orientasi kumpulan Alignment tab Home.

Pemformatan Watak

Gunakan perintah dalam kumpulan Font tab Home untuk menerapkan pemformatan tahap watak pada teks pada kad perniagaan anda. Sebagai contoh, untuk menerapkan pemformatan tebal pada teks yang dipilih, klik butang "B" untuk menjalankan perintah Bold. Tukar saiz huruf dan fon dengan arahan Font dan Font dari kumpulan arahan Font. Jalankan arahan dalam kumpulan Alignment untuk menerapkan pemformatan tahap perenggan. Sebagai contoh, klik butang "Pusat" kumpulan itu untuk meletakkan teks di tengah-tengah antara tepi kiri dan kanan sel yang menyimpan kandungan kad perniagaan.

Sempadan

Perintah Gambar tab Sisipkan membolehkan anda memformat sempadan khusus untuk kad perniagaan dengan cepat. Jalankan arahan ini untuk memasukkan JPEG atau fail lain yang menunjukkan sempadan tersuai. Letakkan sempadan tepat pada kad dengan menekan tombol panah papan kekunci anda. Jalankan arahan "Kirim ke Kembali" pada gambar untuk meletakkannya di bawah elemen kad yang lain sehingga tidak mengaburkannya.

Maklumat Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Excel 2010. Maklumat ini mungkin sedikit berbeza dengan versi atau produk lain.