Perjanjian Komisen Jualan Berterusan

Perjanjian komisen penjualan adalah cara untuk membayar pekerja penjualan berdasarkan peratusan pendapatan yang mereka hasilkan untuk syarikat anda. Untuk menjadi berkesan, perjanjian penjualan harus menentukan syarat dan ketentuan yang berkaitan dengan menyelesaikan kontrak dan mendapatkan pembayaran. Komisen hanya satu kali atau berterusan, berdasarkan sifat perjanjian penjualan dan produk atau perkhidmatan yang dijual.

Kontrak Boleh Diperbaharui

Perjanjian komisen penjualan yang berterusan sering digunakan dalam kontrak yang boleh diperbaharui, seperti yang terdapat di industri insurans atau pelaburan. Jurujual menerima komisen semasa kontrak dibuat dan menerima bayaran komisen pembaharuan sekiranya dan ketika pelanggan memperbaharui perjanjiannya dengan syarikat. Anda boleh memilih untuk membezakan antara asal kontrak dan pembaharuan, terutamanya jika pembaharuan itu automatik dan secara teorinya memerlukan lebih sedikit masa dan usaha bagi pihak jurujual.

Terma dan Syarat Kontrak

Seperti mana-mana jenis perjanjian kontrak komisen penjualan, terma dan syarat harus ditentukan dengan jelas untuk memastikan tidak ada salah faham antara anda dan jurujual anda dari segi jangkaan kewangan. Kontrak tersebut harus menentukan apa yang berlaku pada perjanjian komisen yang berterusan jika jurujual awal utama meninggalkan syarikat atau jika wakil penjualan lain kemudiannya terlibat dalam penerusan, penyelenggaraan dan pembaharuan - terutama pembaharuan yang ditingkatkan - perjanjian penjualan.

Keperluan Kontrak

Perjanjian penjualan komisen anda yang berterusan harus merangkumi komponen penting. Sertakan nama jurujual dan nama kenalan atau pembuat keputusan di syarikat pelanggan. Senaraikan peratusan penjualan dan adakah angka tersebut berpotensi meningkat atau menurun berdasarkan syarat pembaharuan. Terangkan bagaimana struktur komisen akan dibayar. Sebagai contoh, dalam perjanjian penjualan yang berterusan, ejen penjualan mungkin dibayar ketika pembayaran sekaligus dibuat atau pada setiap bulan pembayaran sebagai pelanggan membayar untuk perkhidmatan yang berterusan. Kontrak juga harus menggariskan hasil jika pelanggan menamatkan kontrak pada bila-bila masa.

Faedah Penjualan Komisen Berkelanjutan

Manfaat dari perjanjian penjualan komisen yang berterusan ialah pekerja penjualan anda mungkin lebih terdorong untuk mendorong pembaharuan automatik. Mereka memiliki insentif tidak hanya untuk membuat kontrak utama dan membuat kesepakatan awal tetapi untuk menjaga layanan pelanggan dengan pelanggan sepanjang masa dalam usaha untuk menjamin bisnis yang sedang berjalan. Syarikat anda menjimatkan wang dengan perjanjian tersebut, kerana anda hanya membayar komisen kepada jurujual sekiranya dan apabila kontrak diperbaharui.