Bagaimana Mempunyai Butik Dalam Talian yang Berjaya

Siapkan butik dalam talian anda untuk berjaya untuk memaksimumkan keuntungan dan kepuasan pelanggan tanpa memiliki kedai fizikal. Walaupun mengendalikan butik dalam talian menjimatkan wang anda untuk item seperti sewa, utiliti dan pengangkutan, beberapa pertimbangan lain diperlukan untuk menjalankan butik dalam talian yang berjaya. Walaupun anda yakin barisan produk anda begitu bagus sehingga tidak memerlukan banyak iklan atau promosi, fokus pada perkhidmatan pelanggan dan kepuasan untuk membina mulut ke mulut positif untuk butik anda.

1

Berunding dengan profesional untuk merancang dan melancarkan laman web anda jika anda tidak merasakan kemahiran reka bentuk Web anda sendiri mencukupi. Memiliki laman web profesional tidak hanya penting untuk alasan estetik, tetapi kerana kerangka kerja dan pembinaan laman web secara langsung mempengaruhi kedudukan mesin pencari laman web, yang menentukan berapa banyak lalu lintas yang sampai ke laman web secara organik.

2

Buat skema organisasi logik untuk produk anda dan masukkan skema ini ke dalam reka bentuk laman web anda. Contohnya, buat kategori Kasut dan subkategori Stiletto dan Mary Jane, daripada memasukkan semua kasut individu pada bar navigasi utama. Semakin mudah laman web menavigasi, semakin mudah pengunjung membuat pembelian.

3

Berikan penerangan yang jelas dan ringkas tentang semua produk anda serta gambar yang berkualiti tinggi dan tajam - dari pelbagai sudut, bila boleh. Semakin banyak maklumat yang dimiliki calon pembeli mengenai produk, semakin sedikit ruang untuk diragukan sama ada dia benar-benar memerlukannya.

4

Terima pelbagai kaedah pembayaran. Mengintegrasikan laman web anda dengan PayPal, misalnya, tetapi juga mendaftar untuk akaun pemprosesan kad kredit - Authorize.net dan Merchant Express adalah dua contoh - sehingga anda masih dapat menerima pembayaran kad kredit dari individu yang memilih untuk tidak menggunakan PayPal. Jangan menawarkan untuk menerima cek atau pesanan wang - banyak kisah pemilik perniagaan yang ditipu melalui kaedah pembayaran ini ada dalam talian - kecuali untuk pelanggan biasa yang anda kenal dan percayai.

5

Promosikan butik menggunakan media sosial. Contohnya, buat Halaman peminat Facebook supaya anda dapat menghantar kemas kini mengenai produk dan perkhidmatan baru kepada pengguna yang "Suka" butik tersebut. Berhubungan dengan pelanggan melalui media sosial juga membolehkan perkhidmatan pelanggan satu-satu, yang menghilangkan keperluan anda untuk melakukan outsourcing perkhidmatan pelanggan atau menyewa pembantu.