Talian Kredit Vs. Kredit Berkisar

Garis kredit dan kredit pusingan adalah dua cara perniagaan atau individu dapat memperoleh wang yang diperlukan untuk membuat pembelian. Garis kredit adalah jenis kredit pusingan, yang berfungsi serupa dengan kad kredit. Kedua-dua garis kredit dan kredit pusingan mempunyai jumlah yang tersedia untuk digunakan, dan apabila anda membayar atau melunaskan jumlahnya, kredit itu tersedia untuk anda gunakan lagi. Sebilangan kredit boleh menggunakan cagaran untuk mendapatkan pinjaman, seperti bangunan perniagaan, atau mungkin tidak bercagar atau tanpa cagaran, seperti kad kredit.

Kepentingan

Garis kredit adalah pelbagai guna, di mana anda boleh menggunakannya untuk membuat pelbagai jenis pembelian. Perniagaan boleh menggunakan kredit maksimum untuk menampung kos permulaan, membeli bangunan perniagaan, membayar bil ketika aliran tunai untuk perniagaan rendah atau untuk membeli kenderaan perusahaan. Secara amnya, kredit perniagaan adalah untuk item dengan tiket besar. Garis kredit berputar, seperti kad kredit, biasanya untuk pembelian perniagaan yang lebih kecil seperti menempah perjalanan perniagaan, membeli bekalan pejabat atau membeli meja baru. Sebilangan perniagaan menetapkan garis kredit atau kredit pusingan untuk keadaan kecemasan sementara yang lain menggunakan satu atau yang lain secara berkala.

Talian Kredit yang Dijamin

Garis kredit yang dijamin biasanya menggunakan aset perniagaan sebagai cagaran untuk mendapatkan garis tersebut. Pinjaman yang selamat membolehkan perniagaan memperoleh garis, tetapi jika perniagaan gagal membayar pinjaman, pemberi pinjaman mempunyai hak untuk mengambil alih harta yang memperoleh pinjaman. Sebilangan besar perniagaan kecil harus menggunakan beberapa bentuk jaminan untuk mendapatkan kredit perniagaan.

Kredit Tanpa Cagaran

Walaupun garis kredit yang dijamin menggunakan sebidang harta tanah atau aset perniagaan sebagai cagaran, garis pusingan tidak bercagar tidak memerlukan jaminan. Salah satu garis kredit berputar tanpa jaminan yang paling biasa adalah kad kredit perniagaan. Mendapatkan kad kredit perniagaan biasanya memerlukan perniagaan untuk mempunyai sejarah kredit positif dan skor kredit yang tinggi tetapi tidak memerlukan aset untuk mendapatkan kredit. Jenis kredit pusingan lain untuk perniagaan adalah akaun dengan pembekal di mana anda mempunyai had pembelian yang ditetapkan dan syarikat membuat invois kepada anda untuk pembelian. Setelah anda membayar invois, jumlahnya tersedia untuk anda gunakan lagi.

Kadar faedah

Kadar faedah pada kredit yang dijamin biasanya mempunyai kadar faedah yang lebih rendah daripada akaun kredit pusingan tidak bercagar. Walaupun kredit perniagaan yang dijamin oleh harta perniagaan mungkin 10 peratus, akaun kredit pusingan seperti kad kredit mungkin lebih dari dua kali ganda pada 23 peratus. Ini kerana cagaran untuk pinjaman menjadikannya kurang berisiko bagi pemberi pinjaman daripada akaun garis atau kredit tanpa jaminan.

Bagaimana ia berfungsi

Sebilangan kredit dan kredit pusingan berfungsi dengan cara yang sama. Semasa anda membuat pembelian, daya beli dikurangkan dengan jumlah yang anda belanjakan. Anda menerima bil dari pemberi pinjaman atau penerbit kredit, biasanya setiap bulan, dan pembayaran yang harus dibayar adalah berdasarkan kadar faedah dan jumlah garis yang telah anda gunakan. Setelah anda membuat sebahagian pembayaran atau melunaskan talian atau akaun kredit, jumlah yang anda bayar akan dapat digunakan lagi. Anda dikenakan faedah hanya pada jumlah yang anda gunakan, jadi jika anda tidak pernah menggunakan garis kredit atau kredit pusingan, pemberi pinjaman tidak akan mengenakan faedah atasnya.