Kepentingan Penggajian

Setiap pemilik perniagaan kecil menjalankan lebih daripada satu peranan untuk syarikatnya. Salah satu tugas terpenting dalam menjalankan perniagaan kecil adalah menyelesaikan pembayaran gaji. Pekerja perlu dapat bergantung pada pembayaran secara konsisten tanpa kelewatan. Penggajian mempengaruhi setiap aspek perniagaan kecil dari semangat pekerja hingga kestabilan kewangan syarikat.

Semangat

Salah satu aspek penggajian yang paling penting adalah kesannya terhadap moral pekerja. Dalam perniagaan kecil, pekerja cenderung lebih peka terhadap kestabilan kewangan syarikat daripada perniagaan yang lebih besar. Sekiranya gaji lewat, pekerja akan mula mempersoalkan integriti kewangan syarikat. Ini akan menyebabkan pekerja mula berprestasi rendah dan tidak mengambil berat tentang pekerjaan mereka sekiranya mereka merasa tidak selamat. Gaji mesti selalu dibayar tepat pada masanya untuk menjaga semangat pekerja tinggi.

Pampasan

Ciri penting lain dari penggajian adalah bahawa ia membolehkan pekerja merasakan kekayaan bersihnya dalam sebuah syarikat kecil. Jumlah pampasan pekerja dimasukkan ke dalam senarai gaji. Ini termasuk gaji, faedah dan bonus. Pekerja biasanya menjalani penilaian prestasi tahunan oleh penyelia mereka dan diberi kenaikan gaji atau bonus atau kedua-duanya. Manfaat juga mencerminkan nilai pekerja dalam perniagaan kecil. Pekerja yang mendapat insurans kesihatan, insurans hayat dan faedah pencen merasakan mereka mempunyai nilai yang lebih tinggi.

Mengambil Pekerjaan

Penggajian boleh menjadi pekerjaan yang memakan masa untuk pemilik perniagaan kecil. Pekerjaan ini perlu dilakukan secara konsisten sekali atau dua kali sebulan. Di samping itu, maklumat itu perlu betul supaya pekerja dibayar jumlah yang tepat, pemotongan tepat, dan deposit cukai negeri dan persekutuan dibuat tepat pada masanya. Untuk melakukan ini dengan cekap, pemilik perniagaan kecil harus mempertimbangkan untuk melakukan outsourcing pekerjaan ini untuk membebaskan masanya.

Menurunkan Bil Cukai

Aspek penting terakhir dari penggajian adalah bahawa ia perlu dilakukan dengan tepat untuk menurunkan cukai negeri dan persekutuan untuk perniagaan kecil. Pemilik perniagaan kecil harus memastikan bahawa pekerja mengisi borang penahanan W-4 mereka dengan betul. Maklumat mengenai borang ini digunakan untuk menahan cukai peribadi pekerja. Pemilik juga harus memastikan bahawa mereka menahan jumlah cukai FICA yang sewajarnya setiap tahun dari gaji. Peratusan FICA boleh berubah setiap tahun berdasarkan perundangan.