Aktiviti Team Building & Icebreaker

Mungkin anda baru sahaja memulakan perniagaan dan semua pekerja anda baru, atau mungkin sifat pekerjaan pekerja anda tidak memungkinkan banyak interaksi pasukan. Dengan menyatukan semua orang dan melaksanakan beberapa aktiviti membina pasukan, anda dapat mengembangkan lebih banyak persekitaran pasukan di tempat kerja anda. Penggunaan pemecah ais dapat membantu mengurangkan ketegangan awal.

Pengalaman Kerja Terburuk

Banyak orang mempunyai pengalaman kerja yang ingin mereka lupakan, seperti pekerjaan yang membosankan atau pekerjaan yang menawarkan keadaan kerja yang menyedihkan. Untuk memecahkan ais, minta setiap ahli pasukan bergilir menceritakan pengalaman kerjanya yang paling sukar. Latihan yang sering kali lucu ini dapat membantu pekerja anda terjalin, dan juga dapat memberikan beberapa perspektif mengenai pekerjaan mereka sekarang.

Rancangan bual bicara

Ini boleh menjadi pemecah es yang berkesan untuk pekerja baru yang baru sahaja bertemu. Pecah kumpulan menjadi pasangan dan minta setiap individu menemubual satu sama lain, seperti dalam rancangan bual bicara televisyen. Tujuannya adalah untuk mencari tiga fakta menarik mengenai orang lain. Anggota pasukan kemudian bergabung semula sebagai satu kumpulan, dan setiap orang secara bergilir menyampaikan fakta menarik pasangannya kepada kumpulan tersebut.

Makna Nama

Ini adalah aktiviti pasangan lain yang membantu pengenalan nama dan saling belajar tentang satu sama lain. Setiap pasangan bekerjasama untuk menggunakan huruf nama depan setiap individu untuk menerangkan sesuatu tentang dirinya. Contohnya, nama Dave dapat berarti "Dinamik, Tegas, Berjaya dan Menghiburkan." Setelah selesai, pasukan memberikan nama-nama kepada kumpulan secara keseluruhan.

Mesyuarat Laju

Aktiviti ini mirip dengan konsep kencan pantas dan dirancang untuk semua ahli pasukan berpeluang untuk bertemu secara ringkas antara satu sama lain. Bahagikan kumpulan menjadi separuh, dengan separuh duduk berturut-turut di meja. Setiap orang di bahagian lain pasukan menghabiskan kira-kira tiga minit untuk bercakap secara berasingan dengan setiap anggota yang duduk, yang mengemukakan soalan umum seperti nama dan latar belakang. Apabila tiga minit habis, setiap individu bergerak ke ahli pasukan yang duduk seterusnya dan mengulangi prosesnya. Ini berterusan sehingga semua ahli pasukan bertemu.

Siapa Anda?

Kembangkan soalan seperti, "Orang terkenal apa yang anda inginkan selama sehari?" Kelilingi bilik dan minta setiap orang menjawab soalan tersebut. Untuk pusingan seterusnya, minta setiap orang memberitahu mengapa dia mahu menjadi orang pilihannya. Aktiviti ini menolong semua orang saling mengetahui tentang satu sama lain sambil menurunkan penghambatan.