Cara Menghantar SMS Percuma di peringkat antarabangsa

Sama ada anda melancong untuk perniagaan dan anda ingin menghantar teks SMS ringkas kepada rakan sekerja atau keluarga di rumah, atau anda ingin menghantar mesej kepada pekerja, rakan sekerja atau pelanggan di luar negara, anda boleh melakukannya dengan mudah dan percuma. Apa sahaja kaedah khusus yang anda pilih, anda memerlukan sekurang-kurangnya akses ke Internet atau rancangan data telefon. Selain itu, lokasi orang yang ingin anda jangkau berperanan.

Perkhidmatan Dalam Rangkaian

Gunakan perkhidmatan pembawa anda untuk menghantar kepada pengguna lain. Sebagai contoh, Verizon mempunyai ciri di laman webnya di mana anda boleh memasukkan nombor telefon pengguna Verizon lain - hingga 10 sekaligus - dan menaip dan menghantar mesej melalui laman Verizon. Sekiranya anda berada di negara lain dan ingin menghantar SMS kepada pengguna Verizon di AS, ciri ini berfungsi dengan baik. Begitu juga, jika anda mempunyai rakan sekerja atau pelanggan di negara lain yang merupakan pelanggan Verizon dan mempunyai perkhidmatan Verizon semasa berada di sana, anda boleh menghubungi mereka dengan cara ini. Hubungi syarikat penerbangan anda untuk mengetahui sama ada mereka menawarkan perkhidmatan ini.

Perkhidmatan Web-ke-Telefon

Gunakan perkhidmatan Web-ke-telefon dalam talian. Beberapa laman web, seperti SMSSheep, SMSTexter dan Email2SMS (lihat Sumber untuk pautan) mempunyai platform dalam talian untuk menghantar mesej SMS antarabangsa percuma. Ada yang menghendaki anda mendaftar dengan laman web, yang lain boleh melampirkan iklan pada mesej teks anda - pilihan yang boleh mencemarkan profesionalisme anda - dan yang lain akan menghantar mesej anda secara percuma, suci dan sederhana, tanpa pendaftaran diperlukan, seperti kes dengan SMSSheep.

Perkhidmatan E-mel ke Telefon

E-mel melalui pintu masuk syarikat penerbangan antarabangsa atau pintu masuk syarikat penerbangan anda. Beberapa pembawa membenarkan pesanan e-mel pendek dihantar ke telefon pelanggan mereka melalui pintu masuk syarikat penerbangan, yang pada dasarnya adalah rangkaian e-mel. Contohnya, pintu masuk TMobile USA adalah "[email protected]" dan gerbang TMobile Austria adalah "[email protected]" Oleh itu, untuk menggunakan kaedah ini, semua yang perlu anda ketahui ialah jika syarikat penerbangan membenarkan perkhidmatan e-mel-telefon, pintu gerbang mereka dan apa nombor telefon orang yang anda ingin hubungi.

Aplikasi dan Rangkaian Sosial

Gunakan aplikasi telefon atau rangkaian sosial. HeyWire adalah aplikasi popular yang boleh anda muat turun secara percuma (lihat pautan di Sumber). Aplikasi ini membolehkan anda mengirim SMS kepada pengguna HeyWire lain atau kepada sesiapa yang mempunyai telefon bimbit di lebih dari 40 negara, mulai tahun 2012. Aplikasi Pinger (lihat pautan di Sumber) memberikan anda nombor SMS khas yang dapat anda gunakan untuk mengirim teks kepada orang-orang di sekurang-kurangnya 25 negara lain, mulai tahun 2012. Akhirnya, jika anda dan penerima yang anda inginkan telah berhubung melalui Twitter, dan anda berdua telah menyegerakkan Twitter dengan telefon anda melalui aplikasi Twitter, anda boleh menghantar mesej langsung ke mereka semasa mereka berada di negeri asing. Fungsi serupa berlaku untuk rangkaian sosial lain dan perkhidmatan pesanan mereka.