Cara Membentuk Sistem Maklumat Perakaunan Pengurusan

Sistem maklumat perakaunan pengurusan dapat membantu perniagaan berjalan dengan lebih baik dengan memberikan maklumat tepat pada masanya mengenai operasi dalaman. Pengurus perlu mempunyai data khusus mengenai proses tertentu untuk mengawal kos dan membuat keputusan yang tepat. Setiap syarikat dan industri mempunyai syarat tertentu. Keperluan pengurusan runcit akan berbeza dengan perniagaan pengedaran atau jenis perkhidmatan. Satu sistem pengurusan jarang memenuhi semua keperluan semua firma.

1

Senaraikan keperluan anda. Tuliskan keperluan anda dan apa yang anda perlukan untuk membuat sistem maklumat untuk anda. Itu dapat menangkap maklumat dan pelaporan tertentu dengan cara dan format tertentu. Utamakan keperluan anda - apa yang penting dan apa yang menyenangkan untuk dimiliki, tetapi anda boleh hidup tanpa. Keperluan penting pengurusan biasanya anggaran, perakaunan kos dan analisis varians spesifik.

2

Cari penyelesaian berkomputer yang memenuhi keperluan anda sekitar 90 peratus. 10 peratus lagi boleh disesuaikan. Anda biasanya dapat mencari padanan apabila anda mempertimbangkan sistem yang dirancang untuk industri anda. Sekiranya anda adalah perniagaan runcit, anda mungkin dapat mencari sistem penjualan dengan semua perisian sokongan pejabat yang diperlukan dengan memfokuskan pada sistem komputer yang khusus untuk firma runcit dan tidak membuang masa dengan penyelesaian pembuatan. Tumpukan perhatian dalam carian anda, jika tidak, anda akan keliru dan keletihan.

3

Pertimbangkan anggaran anda. Fikirkan buku poket anda. Sistem maklumat pengurusan perakaunan boleh menjadi sangat mahal untuk dibeli dan diselenggara. Pastikan anda mampu menggunakan sistem yang anda perlukan. Anda mungkin perlu mengurangkan jangkaan anda.

4

Perincikan rancangan untuk melaksanakan sistem pengurusan baru. Rancangan itu mesti mempunyai jangka masa dan wajar. Biasanya syarikat memandang rendah masa yang diperlukan untuk memasang dan menggunakan sistem baru. Jangan lupa untuk menambah masa latihan bagi pengguna untuk belajar menggunakan semua fungsi sistem.

5

Daftar masuk dengan pekerja dan pengurusan. Pastikan orang menggunakan dan mengikuti sistem pengurusan. Untuk mewujudkan sistem baru, pengurusan dan eksekutif perlu berada di belakang sistem sepenuhnya. Anda harus mempunyai komitmen penuh untuk menjadikannya berfungsi dan memberi anda maklumat yang bermakna.

6

Manfaatkan sistem untuk keuntungan terbaiknya. Minta laporan dan status lain pada sistem untuk memastikan sistem pengurusan digunakan dengan semua fungsinya.