Cara Meningkatkan Komunikasi di Tempat Kerja

Komunikasi di tempat kerja penting untuk memastikan semua pekerja sentiasa berhubung dengan misi, matlamat dan pencapaian organisasi. Selain berkongsi komunikasi dalaman yang penting, seperti isu sumber manusia dan dasar operasi, mempunyai tempat kerja di mana orang berkomunikasi ke atas, ke bawah dan di seluruh organisasi dapat meningkatkan pengekalan dan meningkatkan semangat.

1

Mulakan wiki dalaman. Dunia diperkenalkan dengan konsep "wiki" beberapa tahun yang lalu, dan sekarang beberapa tempat kerja menggunakannya secara meluas. Tempat dalam talian di mana komuniti pengguna boleh berkomunikasi mengenai topik apa pun, wiki boleh dibuka untuk semua kakitangan. Bahagian wiki boleh merangkumi kawasan untuk idea projek, penambahbaikan di tempat kerja dan barang santai, seperti tempat dan resipi happy hour.

2

Terbitkan buletin syarikat. Walaupun bukan idea baru, buletin syarikat boleh menjadi cara yang baik untuk menyampaikan banyak maklumat penting kepada pekerja anda. Anda boleh berkongsi perkembangan dan pelancaran produk baru, perubahan kakitangan, profil pekerja dan mesej daripada kepemimpinan. Galakkan pekerja membuat penyerahan mereka sendiri ke buletin dan mencadangkan idea cerita.

3

Kembangkan intranet yang dinamik. Sekiranya anda mempunyai laman web yang hanya untuk pekerja, anda boleh menghantar maklumat dalaman yang penting dan juga memberi alasan kepada pekerja untuk kembali. Jauhkan laman web ini dengan cuaca terkini, lelucon sehari-hari, menu harian kafeteria (jika ada) dan kawasan "kakitangan berbual" di mana pekerja dapat melancarkan idea.

4

Jadualkan perjumpaan mingguan. Kaedah yang baik untuk meningkatkan komunikasi adalah dengan memformalkannya dengan pertemuan wajib secara berkala. Mempunyai masa dan tempat yang konsisten bila dan di mana kakitangan anda akan berkumpul untuk membincangkan projek dan minggu yang akan datang. Bukan sahaja ini membantu pengurusan memahami apa yang berlaku, tetapi juga dapat memupuk kerjasama dan mengurangkan pertindihan.

5

Institut pesanan segera. Keupayaan untuk menghantar "IM" melalui komputer kepada rakan sekerja adalah cara yang baik untuk meningkatkan komunikasi. Cara yang cekap dan pantas untuk berdialog ini bukan hanya dapat dijawab dengan cepat, tetapi juga terbukti dapat mengurangi waktu gangguan keseluruhan, menggantikan panggilan telefon atau pertemuan tatap muka yang mengarahkan pada topik-topik di luar topik.

6

Membina hubungan dan semangat. Orang berkomunikasi dengan orang lain ketika mereka menikmati hubungan baik. Untuk meningkatkan komunikasi, memupuk tempat kerja yang positif dengan pekerja yang bahagia, komited untuk tujuan keseluruhan organisasi dan saling membantu.