Cara Menulis Surat Memohon Kredit Perbadanan

Salah satu kaedah terbaik untuk membuat penilaian kredit yang baik untuk perniagaan anda adalah dengan membuka talian kredit korporat dengan vendor anda. Sebilangan besar urus niaga vendor baru memerlukan pembayaran titik penjualan atau pembayaran semasa penghantaran; namun, setelah anda menjalin hubungan dengan vendor tertentu, cuba minta syarat pembayaran 60 hingga 120 hari. Syarat pembayaran yang dilanjutkan mendorong vendor dan bank anda yang lain untuk memberikan kredit kepada anda.

Menyiapkan Kes Anda

Menubuhkan kredit korporat memerlukan masa dan perancangan. Sebelum anda meminta kredit korporat, buat akaun dengan agensi penarafan kredit korporat seperti Dun & Bradstreet, yang memberikan profil percuma sejarah kredit perniagaan anda di bawah Sistem Penomboran Universal Data - biasanya disingkat sebagai DUNS. Walaupun anda tidak mempunyai perjanjian kredit korporat, dapat mencantumkan nombor DUNS pada surat permintaan kredit anda menunjukkan bahawa syarikat anda bertanggungjawab mengenai kredit, kerana DUNS adalah salah satu laporan kredit perniagaan yang paling banyak digunakan.

Pengenalan

Semasa meminta kredit korporat, hantarkan surat fizikal kepada ketua perakaunan atau pengurus kredit syarikat. Mulakan surat anda dengan menyatakan bahawa anda ingin menetapkan garis kredit. Huraikan secara ringkas perniagaan anda, apa yang dilakukannya dan sejauh mana anda menghargai produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh vendor. Terangkan berapa kali anda membeli barang atau perkhidmatan dari vendor tersebut dan jumlah wang yang telah anda belanjakan. Nyatakan bahawa anda berhasrat untuk meneruskan perniagaan dan, jika boleh, anggarkan jumlah dolar yang anda jangkakan akan dibelanjakan untuk barang dan perkhidmatan vendor tersebut pada tahun berikutnya. Buat sekejap dan faktual mungkin. Semua syarikat ingin mendorong perniagaan tambahan dari pelanggan mereka yang ada, jadi petunjuk mengenai transaksi masa depan menjadikan permintaan anda lebih menarik.

Permintaan

Minta garis kredit yang hampir sama dengan jumlah yang anda belanjakan setiap suku tahun atau setengah tahunan dengan vendor tersebut. Juga tentukan jumlah masa yang anda minta untuk terma pembayaran, seperti 90 atau 120 hari, dan nyatakan kesediaan anda untuk bekerja dengan jumlah kredit yang lebih rendah dan tetingkap pembayaran yang lebih sempit sehingga anda memperoleh sejarah pembayaran yang kuat. Jangan mohon, tetapi nyatakan fleksibiliti keperluan dan kebimbangan anda mengenai membina hubungan perniagaan jangka panjang yang saling menguntungkan.

Rujukan

Senaraikan nama syarikat, alamat, nama hubungan peribadi, alamat e-mel dan maklumat telefon anda. Senaraikan nombor DUNS anda, kenalan perbankan dan maklumat mengenai garis kredit lain yang mungkin telah anda buat. Matlamat surat ini adalah untuk menampilkan imej profesional syarikat anda, jadi gunakan alat tulis korporat. Lampirkan kad perniagaan anda dan selesaikan surat anda dengan jemputan untuk menelefon jika vendor mempunyai pertanyaan atau komen. Tandatangani surat anda dengan hormat atau betul-betul dan berikan nombor telefon langsung anda di bawah tandatangan anda.