LLC Vs. PC

Pemilik tunggal dan pemilik syarikat kecil sering memikirkan sama ada mereka harus menggabungkan syarikat mereka. Terdapat kelebihan cukai tertentu dengan penggabungan serta had liabiliti yang menarik bagi pemilik perniagaan. Dua jenis syarikat yang sering dipertimbangkan oleh pemilik perniagaan kecil adalah syarikat liabiliti terhad dan syarikat profesional. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan bagi pemilik perniagaan.

LLC - Perbadanan Liabiliti Terhad

Pemilik perniagaan kecil dan pengusaha sering memilih untuk bergabung sebagai syarikat tanggungan terhad. Contoh syarikat LLC ialah pereka laman web, penulis bebas, pencuci kering bebas dan perancang acara. Pemilik mendapat faedah liabiliti terhad serta kelebihan cukai tertentu berbanding dengan hak milik tunggal. Syarikat atau pemilik boleh bergabung sebagai LLC di semua 50 negeri dan Washington, DC

Perbadanan Profesional

Syarikat profesional adalah variasi organisasi perniagaan korporat dan digunakan terutamanya oleh orang yang memberikan perkhidmatan profesional. Doktor, peguam, doktor gigi, akauntan dan arkitek biasanya akan digabungkan sebagai PC. Profesional diberi beberapa kelebihan cukai syarikat biasa tetapi tanpa tanggungjawab terhad. Tidak ada pelindung tanggungjawab untuk penyelewengan.

Kelebihan lain dari LLC

LLC dikendalikan oleh ahli dan setiap pekerja adalah ahli LLC. Tidak ada had bilangan ahli yang dimiliki LLC yang menjadikan syarikat jenis ini menarik untuk pelaburan asing dalam syarikat. Ahli perniagaan di luar AS boleh melabur dalam syarikat dan juga menjadi ahli dalam LLC.

Kelebihan PC

Semua 50 negeri membenarkan PC beroperasi dengan pengarah tunggal atau pengarah yang biasanya merupakan profesional di syarikat tersebut. Pemilikan syarikat juga mudah dipindahkan dari seorang profesional ke profesional yang lain apabila seseorang memutuskan untuk bersara atau berhenti. Walau bagaimanapun, kadar cukai syarikat tetap tidak membenarkan pengekalan pendapatan di syarikat. Ini dapat menghadkan peluang pertumbuhan yang memerlukan pelaburan dari pihak profesional di syarikat.

Memilih Antara Dua

Dalam menentukan jenis syarikat yang akan dibentuk, pemilik tunggal atau pemilik perniagaan perlu mempertimbangkan beberapa faktor. Kos untuk membentuk syarikat dan hasil cukai berbeza mengikut jenis syarikat. Pemiliknya harus mempertimbangkan masalah tanggungjawab jika dia seorang profesional yang boleh digugat kerana melakukan penyelewengan. Beberapa syarikat juga lebih sesuai untuk operasi di beberapa negeri yang memungkinkan pengembangan perniagaan lebih mudah.