Cara Beriklan Dengan Blogspot

Beriklan dengan blog Blogspot yang anda miliki atau kendalikan untuk menjana wang dari lalu lintas yang dihasilkan blog. Oleh kerana Google memiliki Blogger dan AdSense, memasang iklan AdSense di blog Blogger adalah proses yang lancar. Sekiranya anda belum mengaktifkan AdSense di akaun Google anda, anda mesti melakukannya di Blogger, atau Google tidak akan dapat mengesan lalu lintas dan membayar anda dengan sewajarnya.

1

Log masuk ke akaun Blogger anda. Pilih "Templat" dari bawah nama blog anda jika anda menggunakan templat lalai Blogger. Sekiranya anda menggunakan templat tersuai, pilih "Reka bentuk" dari bawah nama Blog, kemudian pilih "Tambah Gadget" dan pilih "AdSense."

2

Ketik alamat e-mel anda dan pilih bahasa blog anda untuk mendaftar ke akaun AdSense jika anda belum memilikinya. Klik "Log Masuk" dan tunggu Google log masuk jika anda sudah mempunyai akaun AdSense.

3

Pilih skema warna - contohnya termasuk "Hitam dan Biru" dan "Mint Segar" hijau - untuk iklan anda, yang mungkin juga anda tetapkan agar sesuai dengan templat blog anda. Pilih dimensi dan bentuk untuk iklan yang anda letakkan di blog anda, seperti butang "persegi panjang 300x250" atau "125x125". Semasa memilih bentuk, sementara iklan yang lebih besar mungkin lebih banyak dan mendorong lebih banyak klik, tetaplah reka bentuknya tetap menarik. Klik "Simpan Perubahan" untuk menerbitkan iklan ke laman web anda.

4

Periksa e-mel anda jika anda mendaftar untuk akaun AdSense baru. Kemudian klik pautan dalam e-mel yang dihantar oleh Google kepada anda untuk mengaktifkan akaun. Iklan diterbitkan di laman web anda, tetapi anda tidak boleh mula menjana pendapatan sehingga akaun itu aktif.