Cara Menempatkan Mesin Layan Diri dalam Perniagaan

Perniagaan mesin layan diri menjana $ 22 bilion setiap tahun, kata Franchise Direct. Sekiranya anda ingin menjadi sebahagian daripada industri ini, kunci kejayaan adalah mencari lokasi yang sesuai yang menarik banyak orang yang bersedia menggunakan perubahan dan dolar mereka untuk membeli makanan ringan dan minuman. Sebaik sahaja anda menjumpai lokasi yang produktif, pastikan mesin berfungsi dan pastikan ia sentiasa dilengkapi dengan barang yang paling diingini orang.

Tapak Potensi Penyelidikan

Cari lokasi yang mempunyai banyak pekerja atau lalu lintas pejalan kaki, seperti stesen minyak, kolej, kemudahan dobi, kedai minyak dan pelincir, kemudahan pemulihan, kilang dan motel. Elakkan perniagaan yang sudah mempunyai syarikat konsesi mereka sendiri, kecuali jika bangunan itu menempatkan perniagaan dengan pekerja yang bekerja pada waktu malam ketika kedai makanan ringan ditutup. Perniagaan yang terletak sekurang-kurangnya beberapa blok dari kedai roti, kedai runcit dan kedai kopi akan memberikan lebih banyak penonton yang menarik untuk tawaran penjualan anda. Jauhkan dari kawasan yang mempunyai jenayah tinggi, jadi anda tidak perlu terlalu khawatir akan dirusak atau dicuri.

Hubungi

Hubungi pemilik perniagaan atau pengurus harta tanah bangunan atau perniagaan tempat anda ingin memasang mesin anda. Tekankan faedah meletakkan mesin layan diri di laman web mereka, seperti membantu pekerja mengakses minuman, makanan dan makanan ringan tanpa perlu berehat lama untuk berjalan kaki atau memandu di tempat lain. Buat panggilan yang siap untuk menjawab soalan mengenai bagaimana mesin dipasang serta bagaimana dan kapan ia dipasang. Tawarkan untuk menyimpannya dengan barang-barang yang difikirkan oleh syarikat yang kemungkinan besar digunakan oleh pekerja dan pelanggan, atau cadangkan apa yang anda tahu berfungsi sekiranya mereka merasa tidak yakin.

Komisen dan Kontrak

Beberapa perniagaan mungkin berkeras untuk menerima komisen untuk produk yang anda jual. Jualan Peralatan A&M mencadangkan untuk merundingkan komisen maksimum 10 peratus jika tidak ada persaingan. Teliti pasaran tempatan untuk mengetahui apa yang dibayar oleh syarikat mesin penjual lain untuk menentukan harganya. Sekiranya perniagaan layan diri yang bersaing menginginkan lokasi yang sama, anda mungkin perlu menawarkan komisen yang lebih tinggi untuk meletakkan mesin anda di sana. Dalam situasi di mana anda tidak mempunyai persaingan, beri tahu perniagaan bahawa anda berhasrat untuk mengenakan bayaran yang lebih tinggi untuk produk yang anda stok di mesin untuk menampung komisen mereka. Perniagaan mungkin mundur apabila menerima komisen sekiranya kemudahan mesin dan perkhidmatan yang anda tawarkan lebih penting daripada membayar harga yang lebih tinggi pada barang layan diri hanya untuk mendapatkan komisen.Setelah perniagaan bersetuju untuk membiarkan anda memasang mesin, kirimkan kontrak kepada mereka yang menjelaskan kapan mesin akan dipasang, bagaimana syarikat anda mengurus pembaikan, dan bagaimana komisen dilacak dan pembayaran dikirim.

Pertimbangkan Pilihan Lain

Sekiranya anda tidak mempunyai cukup waktu untuk mencari lokasi yang sesuai, pertimbangkan untuk menyewa perkhidmatan pencari mesin layan diri. Perkhidmatan lokasi mengenakan bayaran untuk melakukan pencarian anda dan membuat cadangan tempat meletakkan mesin anda. Jelaskan kriteria yang anda mahukan, seperti kawasan lalu lintas tinggi atau mencari tempat di kawasan tertentu supaya anda dapat membuat laluan yang dapat diterima untuk mengisi semula mesin.