Cara Membuat Templat Resume Menggunakan Google Docs

Membina templat resume menggunakan Google Docs dapat menjimatkan masa dengan pencarian pekerjaan anda dan membuat dokumen yang paling sesuai dengan kemampuan dan kelayakan anda. Rupa dan reka bentuk resume selalunya sama pentingnya dengan kandungannya, kerana resume yang teratur dan menarik lebih cenderung menarik perhatian majikan. Setelah anda mempunyai resume yang kelihatan profesional, anda boleh menggunakannya sebagai templat untuk resume lain menggunakan Google Docs. Resume boleh digunakan sebagai templat peribadi atau dimuat naik ke templat Google untuk digunakan oleh semua orang.

Membuat Templat Peribadi

1

Muat naik resume anda ke Google Docs. Dalam Daftar Dokumen, klik pada butang "Muat Naik" dengan ikon cakera keras. Anda juga boleh membuat resume terus ke dalam Google Docs.

2

Klik "Simpan Sekarang" untuk menyimpan resume, jika belum disimpan.

3

Buka fail baru untuk menggunakan resume sebagai templat. Ketika dokumen telah dibuka, dari menu "File" pilih "Buat salinan." Salinan templat baru akan dibuka di skrin editor baru.

4

Ganti nama salinan dengan mengklik nama dokumen.

Membuat Templat Awam

1

Periksa dokumen yang akan dikirimkan dalam Daftar Dokumen setelah membuat resume dengan memuat naiknya dari fail atau di Google Docs.

2

Pilih "Kirim ke Galeri Templat" di bawah menu "Lagi".

3

Masukkan penerangan ringkas mengenai resume.

4

Pilih "Resume dan Surat Sampul" untuk kategori.

5

Pilih bahasa dari menu.

6

Tekan "Hantar Templat." Templat boleh mengambil masa beberapa minit untuk muncul.

7

Pilih "Dari Templat" di bawah menu "Buat" dalam Senarai Dokumen Google Docs.

8

Klik butang "Gunakan Templat Ini" pada templat resume baru anda di bawah "Templat Saya" untuk membuat resume baru.