Adakah Teknologi Bluetooth Berbahaya?

Teknologi Bluetooth menghubungkan dua peranti elektronik sehingga maklumat dapat disampaikan dari satu ke yang lain. Ini paling sering digunakan untuk memasangkan headset dengan telefon bimbit, memungkinkan pengguna untuk melakukan perbualan tanpa memegang telefon ke telinga mereka. Terdapat banyak faedah yang berkaitan dengan teknologi Bluetooth, dari sudut keselamatan dan kesihatan. Namun, ia masih berpotensi membahayakan.

Bluetooth vs Telefon Bimbit

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, radiasi dari telefon bimbit boleh dikaitkan dengan barah otak. Sebenarnya, menurut CNN, sebuah kajian pada tahun 2010 menunjukkan bahawa peserta yang menggunakan telefon bimbit selama lebih dari 10 tahun telah menggandakan kadar glioma otak, yang merupakan jenis tumor otak. Sebaliknya, anda terdedah kepada radiasi 100 kali lebih sedikit ketika menggunakan alat dengar Bluetooth untuk bercakap, berbanding dengan memegang telefon bimbit ke telinga anda.

Sinaran

Walaupun teknologi Bluetooth memancarkan radiasi yang jauh lebih sedikit daripada telefon bimbit, beberapa radiasi masih dipancarkan. Dan radiasi boleh sangat berbahaya. Oleh itu, semasa menggunakan alat dengar Bluetooth lebih selamat daripada bercakap terus ke telefon bimbit, anda masih berisiko jika anda menyimpan alat dengar untuk jangka masa yang panjang. Itulah sebabnya mengapa CNN mengesyorkan mengeluarkan lubang telinga apabila tidak digunakan dan memutar lubang telinga di antara telinga, agar tidak terlalu mendedahkan telinga.

Risiko Keselamatan

Peranti Bluetooth mengandungi perisian untuk menghubungkan telefon bimbit ke aksesori. Menurut Reuters, perisian seperti itu mudah diretas, sehingga membahayakan pengguna Bluetooth. Sebagai contoh, kit kereta Bluetooth, yang memungkinkan pengguna berbicara bebas tangan semasa memandu, dapat memberi peretas akses kepada bukan sahaja telefon bimbit pemandu, tetapi sistem elektronik kereta. Ini boleh menyebabkan pencurian identiti, kerana penggodam dapat memperoleh maklumat perbankan dari telefon pemandu, dan juga membahayakan keselamatan pemandu jika sistem elektronik diretas.

Memandu Terganggu

Menurut DistractedDriving.gov, lebih daripada 3,000 orang terbunuh dan lebih dari 400,000 orang cedera akibat kejadian memandu yang terganggu pada tahun 2010. Faktor besar dalam statistik ini adalah bercakap di telefon semasa memandu. Walaupun menggunakan alat dengar Bluetooth membolehkan anda menjaga kedua tangan di roda, satu kajian oleh Carnegie Mellon mendedahkan bahawa hanya bercakap di telefon bimbit mengurangkan aktiviti otak yang berkaitan dengan pemanduan sebanyak 37 peratus. Satu lagi kajian oleh Virginia Tech Transportation Institute mendedahkan bahawa penggunaan telefon bimbit alat dengar tidak lebih selamat daripada penggunaan telefon bimbit.