Akses ke Alamat Webmail Disekat

Akaun e-mel Web percuma membolehkan anda memeriksa surat anda dari komputer mana pun dengan sambungan Internet, kerana anda tidak terikat dengan klien desktop. Namun, anda mungkin menghadapi situasi di mana akses ke akaun anda disekat. Ini mungkin disebabkan oleh langkah-langkah keamanan jaringan yang Anda gunakan untuk mengakses akun atau karena tetapan penyemak imbas anda. Akaun anda juga mungkin disekat jika anda berulang kali memasukkan kata laluan yang salah atau cuba mengakses akaun yang telah ditutup

Disekat Berdasarkan Lokasi

Semua akses ke Webmail mungkin disekat dari lokasi di mana anda cuba mengakses akaun anda. Beberapa perniagaan dan sekolah menyekat akses ke akaun ini untuk mengelakkan ancaman virus yang menjangkiti sistem. Dalam kes ini, gunakan akaun e-mel yang diberikan oleh perniagaan atau sekolah kerana mereka dapat mengimbasnya untuk ancaman virus atau perisian hasad. Anda biasanya dapat mengelakkan langkah-langkah ini dengan menggunakan laman web proksi, tetapi ini dapat menyebabkan anda menghadapi masalah dengan jabatan IT, jadi pastikan bahawa anda tidak melanggar peraturan atau undang-undang.

Tetapan Penyemak Imbas

Sekiranya anda menerima kesalahan seperti "403 Dilarang" ketika cuba mengakses akaun Webmail anda, ini mungkin disebabkan oleh masalah penyemak imbas. Lumpuhkan sebarang pelanjutan penyemak imbas yang mungkin mengganggu proses log masuk, dan pastikan penyemak imbas dikemas kini sepenuhnya ke versi terbaru untuk mengelakkan sebarang celah keselamatan. Kosongkan cache dan kuki penyemak imbas yang anda gunakan, atau cuba log masuk ke akaun anda dari penyemak imbas lain jika masalah itu berlanjutan.

Perisian hasad

Beberapa akaun Webmail memiliki keamanan yang dapat mencegah akses jika mendeteksi permintaan automatik, kerana ini sering dikeluarkan oleh perisian intip, virus komputer dan malware lain. Dalam beberapa kes, CAPTCHA ditunjukkan bahawa anda mesti memasukkan dengan betul untuk membuktikan bahawa anda adalah manusia. Sekiranya masalah berterusan walaupun anda telah memasukkan CAPTCHA yang betul, lakukan imbasan menyeluruh dengan pengimbas terkini untuk memastikan komputer anda bebas daripada jangkitan.

terlupa kata laluan

Sentiasa pastikan bahawa anda menggunakan kata laluan e-mel Web yang betul semasa cuba mengakses akaun anda. Sekiranya anda mempunyai banyak akaun e-mel Web dan cuba log masuk ke akaun anda dengan kata laluan yang salah, ini boleh menyebabkan perkhidmatan tersebut membuat kesalahan tindakan anda kerana gangguan akaun. Berulang kali memasukkan kata laluan yang salah dapat mengunci akaun anda sehingga 24 jam. Beberapa perkhidmatan e-mel Web juga mengunci akaun anda jika tidak ada aktiviti untuk jangka waktu tertentu. Sebagai contoh, Google boleh menghentikan akaun Gmail anda jika anda tidak log masuk selama sembilan bulan. Jika anda tidak dapat mengakses akun yang sudah lama tidak anda log masuk, lihatlah kebijakan penggunaan penyedia perkhidmatan e-mel Web anda untuk menentukan cara mengembalikan akaun anda.

Akaun Berkompromi

Perkhidmatan mel Web tertentu seperti Gmail dapat mengunci akaun anda secara automatik jika apa yang dianggap penggunaan tidak normal dikesan. Ini boleh berlaku jika anda log masuk ke Gmail dari banyak lokasi tanpa keluar lagi atau jika anda menggunakan perisian pihak ketiga atau pelanjutan penyemak imbas yang dapat mengakses akaun anda. Akaun anda juga dapat dikunci jika tampaknya telah dikompromikan. Untuk mendapatkan semula akses ke akaun anda, anda harus menunggu akses dikembalikan atau menghubungi penyedia perkhidmatan e-mel web anda untuk mendapatkan bantuan.