Strategi Pembiayaan untuk Perniagaan Kecil

Untuk mendapatkan perniagaan kecil dan terus beroperasi memerlukan pembiayaan. Seorang usahawan mempunyai beberapa pilihan untuk strategi pembiayaan untuk perniagaan kecilnya, tetapi dia perlu memilih pilihan yang paling sesuai untuk keadaannya. Membiayai syarikat boleh dilakukan dengan membuat hutang atau menawarkan ekuiti dalam syarikat. Terdapat beberapa cara untuk membiayai perniagaan anda. Anda perlu menganalisis sebanyak mungkin untuk mencari jalan penyelesaian yang paling sesuai untuk syarikat anda.

Rakan kongsi

Mengambil rakan kongsi adalah strategi pendanaan ekuiti. Anda mengambil seseorang dengan cara yang akan melabur dalam perniagaan anda sebagai pertukaran sebahagian kawalan organisasi dan pulangan pelaburan tersebut. Apabila anda menyerahkan sebahagian perniagaan anda kepada rakan kongsi sebagai pertukaran dana, anda akan berhenti mengendalikan perniagaan anda. Mempunyai pasangan boleh menjadi kaedah yang baik untuk mendapatkan dana selagi anda dan rakan anda bersetuju mengenai cara menjalankan perniagaan dan anda mengekalkan hak milik majoriti.

Pelabur

Pelabur boleh menjadi sebahagian daripada strategi pembiayaan hutang atau ekuiti. Pelabur malaikat dan kapitalis teroka suka bekerja melalui perjanjian ekuiti di mana mereka membiayai syarikat anda dan mendapat sebahagian daripada organisasi. Sekiranya anda mempunyai keluarga atau rakan dengan kaedah untuk melabur dalam organisasi anda, anda mungkin dapat menjayakan strategi pendanaan hutang dengan mereka. Gunakan kontrak pelaburan dengan rakan dan ahli keluarga yang menggariskan berapa banyak yang dilaburkan dan kadar pulangan seperti apa yang diharapkan untuk pelabur.

Pinjaman bank

Pinjaman bank adalah strategi pembiayaan hutang yang dapat dilakukan dengan beberapa cara. Anda boleh bekerja melalui bank yang berafiliasi dengan Pentadbiran Perniagaan Kecil untuk mendapatkan pinjaman SBA. Pinjaman SBA ditadbir oleh bank tetapi disokong oleh kerajaan persekutuan. Pinjaman SBA mungkin lebih mudah untuk perniagaan kecil tanpa sejarah pendapatan yang ditetapkan kerana sokongan kerajaan. Mendapatkan pinjaman perniagaan tanpa sokongan SBA adalah pilihan, tetapi boleh menjadi lebih sukar jika perniagaan anda adalah permulaan. Anda boleh menggunakan sumber pinjaman bank peribadi untuk membiayai perniagaan anda, seperti pinjaman peribadi, pinjaman ekuiti rumah atau mengambil gadai janji tambahan di rumah anda.

Kad kredit

Kad kredit adalah strategi pendanaan hutang lain yang dapat digunakan oleh perniagaan kecil yang tidak dapat memperoleh pembiayaan bank atau mendapatkan dana pelaburan. Kadar faedah kad kredit cenderung jauh lebih tinggi daripada pinjaman bank, tetapi kadangkala lebih mudah bagi pemilik perniagaan kecil untuk mendapatkan kad kredit dengan nama peribadinya daripada mendapatkan pinjaman melalui perniagaannya.