Apakah Pengiklanan Produk Selektif?

Iklan produk selektif - lebih sering disebut sebagai iklan permintaan selektif - melibatkan penempatan iklan dengan mesej yang membezakan produk atau jenama khusus pengiklan dari pesaing. Biasanya, iklan selektif disasarkan pada segmen pasaran tertentu di mana ciri dan faedah produk sesuai dengan keperluan pengguna.

Selektif vs Utama

Permintaan selektif bertentangan dengan iklan permintaan utama. Dengan permintaan utama, pengiklan berusaha untuk menarik minat pada kategori produk umum berbanding dengan jenama tertentu. Ini biasanya dilakukan dengan inovasi produk baru atau oleh persatuan industri yang berusaha menjana minat luas dalam kategori itu sendiri. Di pasar di mana pasar umumnya diberitahu mengenai asas produk, pesaing menggunakan rangsangan permintaan selektif untuk membangun jenama mereka.

Tema Kedudukan

Apabila syarikat melaksanakan iklan produk terpilih, mereka biasanya menggunakan salah satu daripada tiga tema penentududukan: manfaat, pengguna dan kompetitif. Kedudukan faedah bermaksud titik fokus iklan adalah kelebihan produk itu sendiri. Kedudukan pengguna melibatkan penyampaian mesej yang difokuskan pada faedah yang akan diterima oleh segmen pasaran atau jenis pelanggan daripada menggunakan produk tersebut. Kedudukan yang kompetitif melibatkan perbandingan jenama anda dengan pesaing, untuk menunjukkan keunggulan atau perbezaan.

Pembezaan

Pembezaan adalah elemen kritikal bagi kedudukan yang berkesan. Tanpa ciri unik, kualiti yang lebih baik, perkhidmatan yang lebih baik atau teknologi canggih yang membezakan jenama anda daripada pesaing, anda akan mengalami kesukaran untuk menonjol di pasaran tepu. Beberapa syarikat mempunyai kelebihan yang membolehkan mereka mengembangkan atau menjual produk berkualiti tinggi. Ini adalah mesej yang cukup mudah untuk disampaikan. Penyedia kos terendah juga mempunyai pesanan yang agak mudah, tetapi pasaran menawarkan ruang terhad untuk pesaing kos rendah. Perkhidmatan pelanggan tahap tinggi juga berjalan lancar dengan pengguna kelas atas yang menyukai pengalaman yang disesuaikan.

Hubungan dengan Kitaran Hidup Produk

Kitaran hayat produk merangkumi empat peringkat yang dilalui oleh semua produk. Produk baru memasuki pasaran pada peringkat pengenalan. Pertumbuhan adalah di mana produk mengalami peningkatan penjualan yang kuat. Kematangan adalah ketika dataran tinggi penjualan, dan banyak pesaing biasanya memasuki pasaran. Penurunan adalah apabila penjualan jatuh dan produk akhirnya menjadi usang. Dalam edisi kelapan buku teks "Pemasaran" McGraw-Hill yang diterbitkan pada tahun 2006, permintaan utama diidentifikasi sebagai pendekatan tahap pengenalan umum, sedangkan permintaan selektif menjadi kritikal pada tahap pertumbuhan ketika pasar yang lebih luas mulai memperhatikan produk tersebut.