Cara Menjalankan Perniagaan dengan Berjaya

Sama ada anda memulakan perniagaan baru dari awal atau membeli perniagaan yang ada, anda perlu menawarkan produk atau perkhidmatan dengan permintaan tinggi. Anda juga perlu terus menilai bagaimana menjadikan produk atau perkhidmatan itu lebih baik. Stagnasi, ketahanan terhadap teknologi dan pengasingan dari demografi sasaran anda adalah kaedah paling pasti untuk perniagaan ketinggalan dalam pasaran yang kompetitif sekarang. Apabila anda teruja untuk memperlakukan setiap hari sebagai pelaburan di masa depan dan kakitangan anda dengan rasa hormat dan adil, kejayaan anda ditunjukkan dalam keuntungan, pertumbuhan dan kesetiaan.

1

Buat rancangan perniagaan terperinci yang menentukan struktur, tujuan dan objektif organisasi anda, pembelian dan pengeluaran inventori, strategi penetapan harga, unjuran anggaran, saluran pengedaran, kos overhed, dasar sumber manusia dan kempen pemasaran. Perniagaan baru sering kali gagal kerana pemilik bergegas ke pembukaan awal tanpa meneliti industri mereka sendiri, memerhatikan trend, menetapkan garis masa yang munasabah dan menjangkakan masalah yang berpotensi, kata Rhonda Abrams, pengarang "Rancangan Perniagaan yang Berjaya: Rahsia dan Strategi."

2

Merekrut pekerja yang berkelayakan yang begitu meminati perniagaan seperti anda, kata David Rottenberg dan Jeffrey C. Shuman, pengarang "The Rhythm of Business: Kunci Membangun dan Menjalankan Syarikat yang Berjaya." Berikan latihan, alat dan maklum balas konstruktif yang diperlukan oleh kakitangan anda untuk melakukan pekerjaan dengan sebaik mungkin. Sampaikan harapan anda dengan jelas dalam arahan lisan dan bertulis dan dorong mereka untuk mengemukakan soalan, memberikan idea dan pendapat mereka secara sukarela dan melaporkan masalah agar mereka dapat diselesaikan secepat mungkin. Sentiasa ucapkan penghargaan anda terhadap karya mereka melalui ucapan terima kasih, surat pujian, bonus dan faedah. Bergantung pada sifat perniagaan,anda mungkin ingin menawarkan pilihan saham diskaun atau penyertaan dalam program pembahagian keuntungan yang mendorong kebanggaan pemilikan dalam kejayaan jangka panjang syarikat anda.

3

Jadikan perniagaan anda kehadiran yang jelas dalam komuniti dengan beriklan di media tempatan, berpartisipasi dalam pergaulan sosial dewan perdagangan, memperkenalkan diri anda kepada peniaga kejiranan dan merancang laman web yang memberitahu calon pelanggan mengenai perniagaan, apa yang ditawarkan dan cara menghubungi awak. Jana muhibah dengan mewujudkan peluang untuk memberi kembali kepada sekolah kawasan, organisasi nirlaba dan organisasi perkhidmatan melalui acara khas, kesukarelaan pekerja atau menyumbangkan sebahagian dari hasil anda.

4

Minta dan laksanakan cadangan daripada pelanggan dan pelanggan anda mengenai bagaimana perniagaan anda dapat melayani minat dan keperluan mereka dengan lebih baik. Berikan borang soal selidik atau kad jawapan pendek di tempat penjualan. Beri penghargaan kepada pengguna setia anda dengan penjualan sekejap, kupon diskaun dan acara peribadi. Pantau secara rawak pusat panggilan perkhidmatan pelanggan anda untuk memastikan pekerja anda ramah, sopan dan berpengetahuan. Balas pertanyaan dan aduan secepat mungkin dan sahkan bahawa masalah telah diperbaiki.

5

Pertahankan daya saing dengan mengikuti perkembangan trend industri, melindungi rahsia perdagangan anda, menjaga keselamatan data rahsia dan membuat semua perjanjian anda secara tertulis. Anda boleh membina reputasi integriti dan kepercayaan pengguna dengan mematuhi komitmen anda, membayar bil perniagaan anda tepat pada waktunya dan menerima tanggungjawab atas kesilapan. Perniagaan yang berjaya juga bergantung pada kesediaan anda untuk menyerahkan tugas kepada orang lain dan bukannya mempercayai bahawa anda adalah satu-satunya yang dapat memastikan semuanya berjalan lancar, kata Michael Gerber, pengarang "Perniagaan Kecil Paling Berjaya di Dunia: Sepuluh Prinsip, ".