Cara Memformat Teks di Photoshop

Di samping manipulasi gambar dan foto, Adobe Photoshop suite membolehkan anda membuat karya seni yang unik, logo syarikat, latar persembahan atau gambar komputer lain yang mungkin anda perlukan. Menambah teks ke persembahan, reka bentuk logo atau gambar promosi adalah fungsi penting, dan Photoshop menyediakan pelbagai alat untuk memasukkan dan memformat teks dalam gambar anda. Panel Karakter menawarkan ukuran, warna, gaya, jarak dan banyak pilihan pemformatan lain setelah teks diserlahkan dalam dokumen Photoshop.

1

Lancarkan Photoshop, klik menu "Fail" di bahagian atas skrin dan arahkan ke gambar yang ingin anda gunakan. Sebagai alternatif, pilih menu "Fail" dan pilih "Baru" untuk membuat dokumen Photoshop kosong.

2

Klik menu "Window" dan pilih "Character" untuk membuka panel pemformatan teks di sebelah kanan tetingkap Photoshop.

3

Pilih alat "Teks" dari panel Kawalan di sebelah kiri tetingkap Photoshop. Alat Teks dikenali oleh ikon dengan huruf besar "T" di dalamnya.

4

Klik di dalam dokumen Photoshop anda untuk membuat lapisan teks baru, atau klik di atas lapisan teks yang ada untuk mengeditnya. Masukkan teks anda dan sorot bahagian yang ingin anda format dengan mengklik dan menahan butang kiri tetikus dan menyeret kursor ke atas teks.

5

Ubah pilihan yang sesuai di panel Karakter untuk memformat teks. Perubahan akan berlaku dengan segera, walaupun teks akan tetap disorot. Pilih alat yang berbeza dari panel Kawalan kiri untuk menyelesaikan pemformatan teks, dan lihat hasilnya.