Isu Undang-undang untuk Pemilikan Tunggal

Kepemilikan tunggal adalah jenis struktur perniagaan termudah yang tersedia untuk usahawan. Mereka begitu sederhana, banyak orang memilikinya tanpa menyedarinya. Sekiranya anda seorang pekerja bebas yang menerima pekerjaan berdasarkan kontrak atau jika anda bekerja semata-mata dengan komisen, anda mungkin adalah pemilik tunggal. Namun, ini tidak bermaksud tidak ada masalah undang-undang penting yang mesti dipertimbangkan oleh pemilik tunggal.

Tanggungjawab Peribadi

Tidak seperti syarikat, yang berfungsi sebagai entiti undang-undang yang berasingan, pemilik tunggal bertanggungjawab secara langsung untuk sebarang hutang atau kerosakan yang ditanggung oleh perniagaan mereka. Sebagai contoh, jika hak milik tunggal gagal membayar pinjaman perniagaan atau tidak membayar pembekal, pemiutang boleh secara sah mengurus kediaman dan harta benda pemilik perniagaan yang lain. Atas sebab ini, pengusaha yang memasuki bidang perniagaan yang berisiko harus mempertimbangkan untuk membatasi tanggungjawab peribadi mereka dengan memilih struktur perniagaan yang berbeza atau membeli insurans perniagaan.

Percukaian

Pemilik tunggal diwajibkan secara sah untuk mengemukakan anggaran cukai setiap suku tahun. Ini termasuk membayar cukai pekerjaan sendiri, yang terdiri daripada sumbangan ke atas Jaminan Sosial dan Medicare. Hak milik tunggal tidak memfailkan borang cukai yang berasingan. Pemilik melaporkan keuntungan dan kerugian perniagaan mereka atas penyata cukai pendapatan masing-masing dengan melampirkan Jadual C ke Borang 1040.

Pewarisan

Apabila pemilik tunggal mati, begitu juga syarikat. Walaupun pasangan atau anak boleh mendaftarkan perniagaan itu lagi, ada masalah percukaian yang harus dipertimbangkan dan pemilik baru mungkin perlu merundingkan semula hubungan kontrak sebelumnya. Pemilik tunggal yang ingin perniagaan mereka bertahan selepas kematian mempunyai beberapa pilihan untuk dipertimbangkan. Mereka boleh mengubah struktur perniagaan mereka, menjual perniagaan mereka sebelum mereka mati atau mengatur penjualan perniagaan mereka yang dirancang oleh pelaksana harta tanah mereka.

Pentadbiran

Walaupun kepemilikan tunggal adalah struktur perniagaan yang paling tidak terkawal, bahkan pemilik tunggal harus berurusan dengan keperluan birokrasi tertentu. Syarikat tunggal yang tidak beroperasi di bawah nama pemilik mesti mendaftarkan nama perniagaan rekaan mereka ke daerah atau negeri di mana mereka beroperasi. Mereka juga mesti mendaftar dengan pemungut cukai tempatan mereka dan mendapatkan sijil pendaftaran cukai. Bergantung pada sifat perniagaan, pemilik tunggal mungkin perlu mendapatkan lesen khas untuk perniagaan mereka, seperti izin penjual atau lesen kontraktor.