Cara Menolak Tuntutan Komponen Pekerja

Insurans pampasan pekerja, yang diwajibkan oleh undang-undang di semua negeri kecuali Texas, memberikan faedah kepada pekerja yang cedera di tempat kerja. Apabila penipuan pekerja meningkat, kedua-dua majikan dan pekerja yang cedera sah menderita. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mungkin merasakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan tuntutan kecederaan pekerja; anda mahu mempertikaikan tuntutan itu tetapi tidak tahu apa yang harus dilakukan. Sebagai majikan, anda mempunyai hak untuk didengar. Sekiranya anda menganggap pekerja menjalankan penipuan terhadap anda atau syarikat insurans, atau membuat tuntutan untuk kecederaan yang berlaku di luar tempat kerja, anda perlu bersuara.

Tahu hak anda

Oleh kerana setiap negeri menetapkan undang-undang, polisi dan prosedur untuk menguruskan tuntutan pampasan pekerja di dalam batasnya, sebagai majikan perniagaan kecil, anda perlu mengetahui apa tanggungjawab dan hak anda di bawah undang-undang. Sebilangan besar negeri membenarkan majikan mempertikaikan atau mempertikaikan tuntutan pampasan pekerja, tetapi setiap negeri mempunyai prosedur tersendiri untuk melakukannya. Hubungi syarikat penerbangan atau negeri anda untuk mendapatkan maklumat terperinci dan proses langkah demi langkah untuk mempertikaikan tuntutan pekerja.

Menentang Tuntutan

Setelah pelaras tuntutan menerima tuntutan pekerja, proses untuk mempertikaikan tuntutan menjadi lebih kompleks. Orang pertama yang ditemu ramah pengadil semasa penyiasatan tuntutan adalah anda, majikan, yang memberi anda peluang untuk menyatakan alasan anda menentang tuntutan tersebut pada awalnya. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan yang menunjukkan pekerja berbohong mengenai kecederaan, mengalami kecederaan yang berlaku di luar tempat kerja, saksi mengatakan pekerja memalsukan kecederaan itu atau pekerja sama sekali tidak mengalami kecederaan, berikan maklumat ini, termasuk tarikh, nama dan perincian lain yang berkaitan, untuk penyesuaian tuntutan semasa penyiasatan tuntutan dan wawancara majikan. Simpan rekod anda dengan mudah; anda mungkin memerlukannya pada masa akan datang.

Penolakan Tuntutan

Apabila anda memberikan maklumat kepada pelaras tuntutan yang menyokong tuntutan pekerja yang tidak sah, dia boleh menolak tuntutan tersebut. Kriteria penolakan tuntutan merangkumi tuntutan penipuan, tuntutan berlebihan atau tuntutan yang berlaku di luar ruang lingkup pekerjaan. Apabila pekerja mengalami kecederaan yang tidak memerlukan rawatan perubatan atau kecederaan itu berlaku di tempat lain dan anda mempunyai fakta untuk menyokongnya, berikan maklumat ini kepada pemeriksa untuk membantunya menolak tuntutan tersebut. Sekiranya pekerja mengemukakan tuntutan beberapa hari, minggu atau bulan setelah kecederaan dan tidak memerlukan rawatan perubatan atau pergi ke doktor, pengatur juga boleh menolak tuntutan tersebut.

Tuntutan Pertikaian

Sekiranya pelaras tidak menolak tuntutan tersebut, beberapa negeri, seperti di Texas, menghendaki anda mengemukakan borang khusus untuk membantah tuntutan pekerja atau menghadiri perbicaraan. Negeri-negeri lain, seperti New York dan Tennessee, mungkin meminta anda pergi ke panel kehakiman khas atau bekerja dengan penimbang tara pekerja yang ditugaskan oleh negara. Apa sahaja kaedah yang diperlukan oleh negara anda, bersiaplah untuk memaparkan kisah anda secara bertulis, secara lisan atau kedua-duanya. Bersedia juga untuk menyandarkan kes anda dengan maklumat fakta di hadapan hakim, panel atau penimbang tara.

Bendera merah

Walaupun penyesuaian tuntutan tidak dapat menolak tuntutan yang sah, mereka mempunyai senarai bendera merah yang menunjukkan kemungkinan tuntutan palsu. Pemilik perniagaan kecil dapat mengurangkan tuntutan dan kos sekiranya mereka mengetahui beberapa tanda tuntutan palsu. Bendera merah merangkumi pekerja yang segera menggaji peguam setelah cedera, pekerja baru yang mengemukakan tuntutan setelah hanya beberapa hari bekerja, dan tuntutan dari pekerja yang tidak berpuas hati yang kehilangan pekerjaan. Bendera merah lain termasuk pekerja dengan kehadiran yang kurang baik, rekod kerja yang buruk atau masalah kewangan. Apabila tidak ada saksi kecederaan atau kecederaan itu berlaku di mana pekerja biasanya tidak bekerja, kecederaan atau kecederaan pada hari Jumaat yang berlaku sejurus kembali bekerja pada hari Isnin semuanya menaikkan bendera merah. Secara individu, bendera merah tidak banyak, tetapi apabila ada beberapa bendera sekaligus,mereka menunjukkan kemungkinan tuntutan palsu.