Cara Menjual Barang secara Konsainan

Kedai konsinyasi menerima barang terpakai dari pemilik asalnya, kemudian bagikan hasilnya dengan pemilik tersebut ketika barang tersebut dijual. Menjual barang dengan cara ini memerlukan kajian menyeluruh yang melibatkan apa dan di mana untuk menjual, dan pemahaman tentang syarat penjualan dan pertimbangan undang-undang.

Apa yang hendak Dijual

Pentadbiran Perniagaan Kecil AS mengatakan barang-barang konsinyasi yang paling biasa termasuk seni, barang antik dan pakaian. Banyak kedai konsainan menjual jenis barang lama dan baru yang lain, seperti mainan, komputer, kraf, elektronik dan alat muzik. Maklumat mengenai item apa yang terbaik untuk dijual di pasar atau ekonomi geografi tertentu boleh didapati dalam talian melalui laman web seperti Perniagaan kerajaan persekutuan.USA.gov, yang mempunyai data dan statistik mengenai pengguna, industri dan ekonomi. Rakan dan keluarga dapat menyediakan inventori pengiriman awal, dan kumpulan industri seperti National Association of Resale dan Thrift Shops memberikan bantuan penyelidikan dan rangkaian.

Isu Lokasi dan Permulaan

Menurut SBA, pertimbangan lokasi kedai konsinyasi serupa dengan perniagaan lain, termasuk sama ada laman web ini mempunyai ruang untuk pertumbuhan masa depan, sesuai dengan gambaran yang ingin diproyeksikan oleh pengendali, terletak di dekat perniagaan pelengkap atau pesaing, dan sesuai kedekatan bukan hanya dengan bakal pelanggan, tetapi juga kepada pembekal - dalam hal ini, pengirim barang membawa barang mereka untuk dijual. SBA menyatakan bahawa ciri-ciri tertentu yang unik untuk model pengiriman menjadikannya layak bagi beberapa orang untuk membeli-belah dalam talian, di tempat seperti eBay, yang dapat membantu mengehadkan kos permulaan. Pengendali perniagaan tidak memiliki barang, mengurangkan keperluan membeli dan menyimpan inventori secara pukal, dan tidak diwajibkan menjual barang yang dihantar di kedai.

Syarat Jualan

Pemilik barang yang asal, yang dikenali sebagai pengirim barang, mengekalkan pemilikan sehingga pengendali kedai konsinyasi, yang dikenali sebagai penerima barang, membuat penjualan kepada pelanggan pihak ketiga. Apabila barang dijual, kedai konsinyasi memperoleh komisen yang ditetapkan, dan pemilik asalnya menyimpan sisa pembayaran. SBA menasihatkan pengusaha kedai untuk menyusun templat perjanjian konsinyasi, yang menentukan harga dan kewajipan insurans, perincian pembayaran dan lamanya tempoh konsinyasi, menjelaskan bila item tersebut kembali kepada pemilik asalnya jika tidak menjual. Pemilik kedai boleh mencari templat percuma dalam talian, atau berjumpa dengan pengacara untuk mendapatkan bantuan dalam merangka perjanjian.

Pertimbangan Undang-Undang

Kedai konsainan mesti didaftarkan seperti usaha runcit lain di kebanyakan wilayah dalam proses yang merangkumi memasukkan nama perniagaan, mendapatkan lesen dan izin yang diperlukan, dan membayar cukai. Juga, setiap negeri mempunyai Kod Komersial Seragam yang mengatur transaksi komersial, dan kebanyakan melindungi pengguna dari penyalahgunaan dan kebankrapan kedai konsinyasi. Beberapa negeri memerlukan kedai konsinyasi untuk menghantar tanda yang menunjukkan barang-barang yang dihantar, dan membenarkan pemilik barang-barang asal untuk memfailkan borang yang memberikan mereka tuntutan undang-undang atas harta mereka. Di banyak negeri, pengirim barang tersebut menjadi pemiutang yang dijamin dalam keadaan muflis kedai. Pemilik kedai harus menghubungi agensi pengawasan perniagaan negeri mereka untuk mengesahkan piawaian apa yang berlaku di dalam negara.