Cara Menghapus Fail Dari iPod di Rhythmbox

Perisian iTunes Apple membolehkan penyegerakan fail antara komputer dan iPod dengan mudah, tetapi tidak berjalan di semua komputer. Pada komputer yang menjalankan varian sistem operasi Linux, satu alternatif disebut Rhythmbox. Ia adalah pemain muzik standard yang terdapat di Ubuntu dan banyak lagi distro Linux yang popular. Ia berfungsi dengan baik dengan iPod, dan membuang fail adalah mudah dan intuitif.

1

Jalankan Rhythmbox dengan memilih "Aplikasi," "Suara dan Video" dan kemudian "Pemain Muzik Rhythmbox" dari menu di desktop anda. Sekiranya anda menggunakan versi Ubuntu dengan antara muka Unity, klik ikon Rhythmbox dari Pelancar di sebelah kiri skrin anda. Sekiranya Rhythmbox sudah berjalan, akan ada ikon yang muncul di bar menu anda. Mengkliknya akan membuka tetingkap Rhythmbox.

2

Pasangkan iPod anda ke komputer dengan kabel USB. Dalam beberapa saat, ia akan muncul di bar sisi di sebelah kiri tetingkap Rhythmbox anda di bawah tajuk Peranti.

3

Klik pada iPod anda; kandungannya akan muncul di tetingkap penyemak imbas fail utama di Rhythmbox. Tinjau tajuk untuk mencari fail yang ingin anda hapuskan. Klik setiap fail dan tekan kekunci Padam papan kekunci anda untuk menghapusnya, atau klik kanan dan pilih "Pindah ke Sampah" dari menu pop-up.

4

Pilih beberapa fail dengan menekan kekunci "Ctrl" semasa anda mengklik pilihan anda.

5

Selesaikan penghapusan anda dengan mengklik kanan pada ikon iPod anda dan memilih "Eject" dari menu pop-up. Pada ketika ini anda sudah selesai, dan boleh mengeluarkan iPod anda.