Tiga Faedah Membangunkan Jenama yang Kuat untuk Produk Anda

Proses mengembangkan jenama yang kuat memerlukan visi yang jelas tentang bagaimana anda mahu syarikat dan produknya dirasakan dan bahagian pasaran yang anda jangkakan. Setelah anda menentukan faktor-faktor ini, kelebihan jenama kuat yang anda hasilkan akan mendorong perniagaan anda.

Pengiktirafan Pelanggan

Apabila pelanggan membuat keputusan untuk membeli satu produk daripada yang lain, imej jenama produk tersebut kadang-kadang memainkan peranan penting. Jenama yang terkenal, mempunyai reputasi yang baik dan dapat dikenali oleh pengguna lebih cenderung dibeli daripada yang tidak diketahui, menurut Profesor Steve Hoeffler dari University of Carolina dan Profesor Kevin Lane Keller dari Dartmouth College. Orang sering mempercayai apa yang mereka tahu dan tidak percaya atau sekurang-kurangnya curiga terhadap perkara yang tidak diketahui. Sama ada pengaruh jenama kuat anda membuat pengguna mempertimbangkan untuk membeli produk anda atau sama sekali menolak persaingan yang kurang dikenali, ia telah membuahkan hasil.

Produk baru

Jenama yang kuat menjadikan pengembangan dan pelancaran produk baru dan barisan produk kurang berisiko dan lebih diterima oleh pengguna secara keseluruhan. Sebagai contoh, jika pengguna telah membeli widget anda dan mendapati ia berkualiti dan bernilai, dia lebih cenderung untuk mencuba barisan alat rumah tangga baru yang membawa jenama anda apabila anda melepaskannya tahun depan. Sekiranya semua perkara sama dan harga produk anda setanding dengan harga jenama yang tidak dikenali di sebelah anda di rak runcit, pengguna cenderung untuk pergi bersama jenama anda berkat kekuatan namanya dan kekerapan dengannya telah melihatnya dalam iklan dan sepanjang kehidupan sehariannya.

Kesetiaan dan Harga

Walaupun jenama yang kuat akan membantu membawa pelanggan baru kepada anda, ia juga akan membantu memastikan pelanggan sedia ada tetap setia. Pelanggan yang telah mencuba jenama berdasarkan nama dan reputasinya yang kuat dan yang berpuas hati dengan hasilnya tidak akan berpindah untuk memilih produk baru. Dengan cara yang sama, pelanggan yang setia kepada jenama anda akan terus bertahan melalui kenaikan harga dan penubuhan jenama anda lebih lanjut sebagai pemain berkualiti tinggi berbanding pasaran lain. Dari masa ke masa, ini dapat membawa peningkatan keuntungan dan peningkatan pangsa pasar serta prestij untuk jenama tersebut.

Mesej yang disasarkan

Semasa berusaha untuk mencipta jenama yang kuat, pastikan mesejnya jelas, konsisten dan disasarkan kepada khalayak yang akhirnya anda ingin dapatkan. Membazirkan masa dan usaha untuk menjangkau pasaran secara keseluruhan dan campuran mesej pemasaran yang berantakan yang akhirnya membingungkan daripada menetapkan identiti syarikat anda hanya dapat mengurangkan kesan jenama anda dan kejayaan lini produk anda. Sebagai gantinya, pilih jalan dan ikuti jalan tersebut sehingga faedah sebenar produk anda adalah yang mendorong pengguna ketika tiba masanya untuk membuat pembelian.