Apa yang Terlibat dalam Audit Buku?

Objektif utama audit buku adalah untuk mengesahkan pengurusan maklumat kewangan yang diberikan. Pekerja, pemilik dan bakal pelabur lebih senang mengetahui bahawa profesional perakaunan bersetuju dengan pendapat pengurusan mengenai kedudukan kewangan syarikat. Pemberi pinjaman dan ejen insurans biasanya menawarkan syarat yang lebih baik kepada syarikat dengan penyata kewangan yang diaudit dan pendapat audit yang bersih.

Perancangan dan Reka Bentuk Audit

Tidak ada dua audit yang sama. Semasa peringkat awal audit, juruaudit berusaha untuk mendapatkan pemahaman mengenai syarikat dan persekitaran perniagaan yang dikendalikannya. Juruaudit akan melihat seberapa kompetitif industri, tempat syarikat dalam industri dan prestasi kewangan syarikat yang lalu. Menganalisis maklumat ini membolehkan juruaudit mengenal pasti bidang risiko terbesar - kawasan di mana maklumat kewangan kemungkinan besar tidak betul atau salah sangka. Juruaudit kemudiannya dapat merancang audit untuk memberi tumpuan kepada bidang risiko khusus ini.

Ujian Kawalan

Setelah menilai risiko umum syarikat, juruaudit akan menguji kualiti kawalan dalaman syarikat. Sebagai contoh, juruaudit akan memeriksa seberapa selamat sistem maklumat perakaunan ditubuhkan dan bertanya betapa pentingnya tugas perakaunan diawasi dan diasingkan. Kawalan dalaman yang luar biasa akan menangkap kesilapan perakaunan pekerja dan menghalang pekerja daripada salah melaporkan maklumat dengan sengaja. Kawalan dalaman yang lemah bermaksud risiko salah sangka yang lebih tinggi, yang bermaksud juruaudit harus memeriksa jumlah transaksi yang lebih tinggi.

Prosedur Substantif

Juruaudit menggunakan prosedur substantif untuk "membuktikan" nilai dolar setiap akaun pada kunci kira-kira. Malangnya biasanya auditor tidak dapat memeriksa setiap transaksi syarikat untuk tahun yang mereka audit. Juruaudit secara amnya menggunakan kaedah berdasarkan sampel untuk memeriksa bahagian transaksi syarikat yang mencukupi. Mereka akan menguji lebih banyak transaksi di kawasan yang mereka anggap berisiko tinggi. Semasa menguji transaksi, juruaudit melihat bukti dan dokumen yang menyokong penegasan tersebut. Sebagai contoh, mereka mungkin meminta pihak pengurusan pesanan penjualan dan salinan cek untuk mengesahkan pembayaran pelanggan. Mereka akan melihat perincian dan peristiwa di sekitar urus niaga untuk memastikan maklumat tersebut direkodkan pada waktu yang tepat di akaun yang betul.

Melapor

Tahap terakhir audit adalah menulis laporan audit dan mengeluarkan pendapat. Juruaudit mengeluarkan pendapat yang tidak berkelayakan sekiranya mereka tidak menemui masalah penting dan percaya maklumat kewangan disajikan dengan adil. Sekiranya juruaudit menemui beberapa masalah penting tetapi merasakan keseluruhan kewangan dibentangkan secara adil, mereka akan mengeluarkan pendapat yang berkelayakan. Sekiranya juruaudit tidak dapat menguji semua bidang yang mereka mahukan, mereka akan mengeluarkan laporan penafian yang menyatakannya. Sekiranya keadaan benar-benar jelek, juruaudit akan mengeluarkan pendapat buruk yang menunjukkan penyata kewangan tidak dibentangkan secara adil.